Announcement

Collapse

Ελεύθερη Κυκλοφορία & Διαμονή στην ΕΕ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

Ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στην Ευρώπη


Ο παρών οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα δικαιώματά σας όταν κυκλοφορείτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα σας δώσει λεπτομερείς πρακτικές οδηγίες. Ο οδηγός λαμβάνει υπόψη το δίκαιο της ΕΕ όπως ίσχυε τον Απρίλιο του 2010.
Ο παρών οδηγός δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο και δεν είναι εξαντλητικός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή οποιοδήποτε πρόσωπο ενεργεί εξ ονόματός της δεν φέρει καμία ευθύνη για την ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που ακολουθούν.


Ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στην Ευρώπη: Περιεχόμενα
Κεφάλαιο 1 Τι είναι η ιθαγένεια της ΕΕ;
Κεφάλαιο 2 Ποιος μπορεί να επωφεληθεί;
Κεφάλαιο 3 Πού μπορείτε να ασκήσετε αυτό το δικαίωμα;
Κεφάλαιο 4 Ετοιμάζεστε για μετάβαση σε άλλη χώρα
  • Κανόνες Σένγκεν

Κεφάλαιο 5 Οι πρώτοι τρεις μήνες
  • Γνωστοποίηση της παρουσίας σας

Κεφάλαιο 6 Μετά από τρεις μήνες
Κεφάλαιο 7 Διοικητικές διατυπώσεις
  • Πολίτες της ΕΕ
  • Μέλη της οικογένειας που δεν είναι πολίτες της ΕΕ
  • Κυρώσεις

Κεφάλαιο 8 Διατήρηση του δικαιώματος διαμονής
  • Μέλη της οικογένειας

Κεφάλαιο 9 Δικαίωμα μόνιμης διαμονής
  • Διοικητικές απαιτήσεις

Κεφάλαιο 10 Ίση μεταχείριση
Κεφάλαιο 11 Περιορισμοί
Κεφάλαιο 12 Μεταβατικές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς
Κεφάλαιο 13 Πώς να προστατεύσετε τα δικαιώματά σας



Κεφάλαιο 1: Τι είναι η ιθαγένεια της EE;
Ιθαγένεια της ΕΕΔικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίαςΚεφάλαιο 2:Ποιος μπορεί να επωφεληθεί; Ποιος είναι πολίτης της ΕΕ;
Όπως εξηγείται προηγουμένως, πολίτης της ΕΕ είναι κάθε πρόσωπο το οποίο έχει την ιθαγένεια χώρας της ΕΕ.
Ποιος είναι μέλος της οικογένειας;Τί ισχύει για τα άλλα μέλη της οικογένειας;Τι ισχύει για τους άλλους συντρόφους;Δικαίωμα διαμονήςΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται σε αυτό το μέρος στα άρθρα 2 και 3 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 3: Πού μπορείτε να ασκήσετε αυτό το δικαίωμα;
Σε ποιες χώρες μπορείτε να ασκήσετε αυτό το δικαίωμα;
Μπορείτε να επωφεληθείτε από το δικαίωμα να κυκλοφορείτε και να διαμένετε ελεύθερα σε κάθε χώρα της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει και τις Αζόρες, τη Μαδέρα (Πορτογαλία), τα νησιά Άλαντ (Φινλανδία), τις Καναρίους Νήσους, τη Θέουτα και τη Μελίγια (Ισπανία) και τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα. Ισχύει επίσης για το Γιβραλτάρ.
Δεν ισχύει για τα αγγλονορμαδικά νησιά και τη Νήσο του Μαν, τις Φερρόες Νήσους (Δανία) ή τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη.
Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από το δικαίωμα στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, διότι οι χώρες αυτές συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Παρομοίως οι υπήκοοι αυτών των τριών χωρών μπορούν να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οδηγία δεν εφαρμόζεται όσον αφορά την Ελβετία. Εντούτοις, μπορείτε να έχετε ορισμένα δικαιώματα στην Ελβετία βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Ελβετίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων του 1999 και των σχετικών πρωτοκόλλων.
Τα δικαιώματα αυτά είναι πιο περιορισμένα από αυτά που προβλέπονται δυνάμει της οδηγίας. Μπορείτε να τηλεφορτώσετε τη συμφωνία από το:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:22002A0430(01):EL:HTML

Κεφάλαιο 4: Ετοιμάζεστε για μετάβαση σε άλλη χώραΧάσατε ή ξεχάσατε το διαβατήριό σας ή το δελτίο ταυτότητας;
Θέλετε να περάσετε τα σύνορα και αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχετε μαζί σας το δελτίο ταυτότητάς σας ή το διαβατήριο; Οι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των συνόρων δεν μπορούν να σας στείλουν πίσω προτού σας δώσουν κάθε εύλογη δυνατότητα να αποκτήσετε τα αναγκαία έγγραφα ή ζητήσουν να τους αποσταλούν τα έγγραφα αυτά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Μπορείτε επίσης να αποδείξετε με άλλα μέσα ότι καλύπτεσθε από το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής αποδεικνύοντας την ταυτότητα και την ιθαγένειά σας.

Κανόνες για τα μέλη της οικογένειάς σας
Τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι πολίτες της Ένωσης καλύπτονται από τους ίδιους ακριβώς κανόνες.
Τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι χώρας της ΕΕ [που καλούνται μέλη της οικογένειας που προέρχονται από τρίτη χώρα] μπορούν να εισέρχονται στο κράτος μέλος υποδοχής με ισχύον διαβατήριο. Εάν προέρχονται από ορισμένες
τρίτες χώρες οι οποίες υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης, μπορεί να τους ζητηθεί να προσκομίσουν θεώρηση εισόδου.
Οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι υπόκεινται σε θεώρηση απαριθμούνται στον κανονισμό (EΚ) αριθ. 539/2001, ή στην εθνική νομοθεσία στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Θεωρήσεις εισόδου;
Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να παρέχουν στα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα κάθε διευκόλυνση, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες θεωρήσεις. Οι θεωρήσεις αυτές εκδίδονται ατελώς το συντομότερο δυνατό και βάσει ταχείας διαδικασίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τις
τέσσερις εβδομάδες δεν δικαιολογούνται.
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να απαιτούν για τα μέλη της οικογένειάς σας μόνον θεωρήσεις εισόδου και όχι θεωρήσεις οικογενειακές ή διαμονής.

Τι έγγραφα χρειάζονται;
Το δικαίωμα εισόδου των μελών της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα προκύπτει από τους οικογενειακούς δεσμούς τους με εσάς που είστε πολίτης της Ένωσης.
Το μόνο που μπορούν να ζητήσουν οι προξενικοί υπάλληλοι είναι το διαβατήριό τους και ένα έγγραφο που να αποδεικνύει τους οικογενειακούς δεσμούς τους με εσάς, όπως πιστοποιητικό γάμου ή γεννήσεως και απόδειξη εξάρτησης, όταν απαιτείται.
Δεν μπορεί να ζητηθεί από τα μέλη της οικογένειάς σας να προσκομίσουν έγγραφα, όπως εισιτήρια, πιστοποιητικό απασχόλησης, φύλλα μισθοδοσίας, αποσπάσματα τραπεζικού λογαριασμού, απόδειξη στέγασης και μέσων διαβίωσης ή ιατρικό πιστοποιητικό.

Διαβατήριο χωρίς θεώρηση;
Τα μέλη της οικογένειάς σας δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν αυτομάτως στα σύνορα σε περίπτωση που δεν φέρουν ισχύον διαβατήριο ή, απαιτείται, θεώρηση εισόδου, όταν είναι σε θέση να αποδείξουν την ταυτότητά τους και τους οικογενειακούς δεσμούς τους με εσάς.

Δελτίο διαμονής = δεν απαιτείται θεώρηση
Κατοχή ισχύοντος δελτίου διαμονής που εκδόθηκε από χώρα της ΕΕ που υπάγεται στο χώρο Σένγκεν (βλ. παρακάτω) απαλλάσσει τα μέλη της οικογένειας από την απαίτηση θεώρησης σε άλλες χώρες της ΕΕ που υπάγονται στο χώρο Σένγκεν.
Εάν μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα κυκλοφορούν μεταξύ μιας χώρας της ΕΕ που υπάγεται στο Σένγκεν και μιας χώρας της ΕΕ που δεν υπάγεται στο Σένγκεν, μπορούν επίσης να απαλλάσσονται από την απαίτηση θεώρησης εάν φέρουν ισχύον δελτίο διαμονής μέλους της οικογένειας που έχει εκδοθεί από χώρα της ΕΕ άλλη από τη χώρα της εθνικής σας ιθαγένειας.

Επιβίβαση σε πτήση
Μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ενδοευρωπαϊκή πτήση με ισχύον διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας (τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα με ισχύον διαβατήριο). Μπορεί να γίνουν αποδεκτά άλλα έγγραφα ταυτότητας, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες του αντίστοιχου μεταφορέα.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;Κανόνες ΣένγκενΣυνοριακοί έλεγχοι στους πολίτες της ΕΕΚεφάλαιο 5: Οι πρώτοι τρεις μήνες
Περάσατε τα σύνορα! Και τώρα; Δικαίωμα διαμονής έως τρεις μήνες
Ειδική μεταχείριση αυτών που αναζητούν εργασία
Οι πολίτες της Ένωσης έχουν το δικαίωμα να διαμένουν άνευ όρων ή διατυπώσεων για περίοδο έξι μηνών ή και περισσότερο αν συνεχίζουν να αναζητούν εργασία στη χώρα υποδοχής της ΕΕ και έχουν πραγματική πιθανότητα να βρουν.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται σε αυτό το μέρος στο άρθρο 6 της οδηγίας.

Γνωστοποίηση της παρουσίας σας
Μπορεί να ζητηθεί από σας, καθώς και από τα μέλη της οικογένειάς σας να γνωστοποιήσετε την παρουσία σας εντός εύλογης προθεσμίας από την άφιξή σας. Έτσι οι δημόσιες αρχές της χώρας υποδοχής της ΕΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με περισσότερες λεπτομέρειες την κυκλοφορία του πληθυσμού στην επικράτειά τους.
Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιλέξουν να μην απαιτήσουν τη γνωστοποίηση της παρουσίας σας.

Τι συμβαίνει αν δεν γνωστοποιήσετε την παρουσία σας;
Η μη συμμόρφωσή σας ή η μη συμμόρφωση των μελών της οικογένειάς σας με την απαίτηση γνωστοποίησης της παρουσίας σας μπορεί να επισύρει διοικητικές κυρώσεις που θα είναι αναλογικές και δεν θα εισάγουν διακρίσεις. Τούτο σημαίνει ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι ανάλογες προς την παράβαση που διεπράχθη και ταυτόχρονα πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που θα επιβάλλονταν στους υπηκόους της χώρας υποδοχής της ΕΕ.
Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορείτε να απελαθείτε για την παράβαση και μόνον αυτού του κανόνα.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στο άρθρο 5 παράγραφος 5 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 6: Μετά από 6 τρεις μήνες
Τι ισχύει εάν θέλετε να διαμείνετε άνω των τριών μηνών;
Εξαρτάται από την ιδιότητά σας. Το δικαίωμά σας να διαμένετε άνω τριών μηνών υπόκειται σε ορισμένους όρους. Η φύση αυτών των όρων εξαρτάται από την ιδιότητά σας στη χώρα υποδοχής της ΕΕ.
Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, πάροχοι υπηρεσιών Οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν δικαίωμα διαμονής χωρίς άλλους όρους εκτός από το να είναι μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι παρέχοντες προσωρινά υπηρεσίες στη χώρα υποδοχής της Ένωσης.
Για λεπτομέρειες όσον αφορά τις μεταβατικές ρυθμίσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των μισθωτών, βλ. παρακάτω Κεφάλαιο 12.

Διατήρηση της ιδιότητας του μισθωτού ή του αυτοαπασχολούμενουΔικαιώματα των μελών της οικογένειας σας
Τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν το δικαίωμα να διαμένουν μαζί σας υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους που παρουσιάζονται συνοπτικά στο παρόν κεφάλαιο.

Εξαίρεση για μέλη της οικογένειας των σπουδαστώνΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν
μέρος στο άρθρο 7 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 7: Διοικητικές διατυπώσεις
Τι διοικητικές διατυπώσεις μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε για να μπορείτε να διαμείνετε άνω των τριών μηνών;

Εγγραφή
Μπορεί να σας ζητηθεί να εγγραφείτε στις αρμόδιες αρχές αλλά μόνον για διάστημα διαμονής που υπερβαίνει τους τρεις μήνες.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να μην απαιτήσουν από τους πολίτες της Ένωσης να εγγραφούν.
Πιστοποιητικό και προθεσμία Η προθεσμία εγγραφής καθορίζεται από κάθε χώρα της ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες από την ημερομηνία της άφιξης. Η αρμόδια εθνική αρχή πρέπει να σας χορηγήσει πιστοποιητικό εγγραφής στο οποίο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνσή σας, καθώς και η ημερομηνία εγγραφής, αμέσως μετά την προσκόμιση των απαιτούμενων εγγράφων.

Κατάργηση των αδειών διαμονήςΤι σημαίνει επαρκείς πόροι;Τι ισχύει για τα μέλη της οικογένειας;Επικύρωση και μετάφραση εγγράφωνΤι ισχύει για τα τέλη;
Οι βεβαιώσεις εγγραφής πρέπει να χορηγούνται ατελώς ή έναντι τέλους που δεν υπερβαίνει αυτό που επιβάλλεται στους ημεδαπούς για τη χορήγηση παρεμφερών εγγράφων, όπως των εθνικών δελτίων ταυτότητας.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στο άρθρο 8 της οδηγίας.

Μέλη της οικογένειας που δεν είναι πολίτες της ΕΕΠροθεσμίες και ισχύς
Τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση δελτίου διαμονής, όταν η προβλεπόμενη περίοδος παραμονής υπερβαίνει τους τρεις μήνες.
Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να είναι κάτω των τριών μηνών από την ημερομηνία άφιξης.
Το δελτίο διαμονής εκδίδεται εντός έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης με ισχύ πέντε έτη (ή για την προβλεπόμενη περίοδο παραμονής σας, εάν η περίοδος αυτή είναι μικρότερη των πέντε ετών) από την ημερομηνία έκδοσης. Το δελτίο διαμονής πρέπει να εκδίδεται ως αυτοτελές έγγραφο και όχι με τη μορφή αυτοκόλλητου σε διαβατήριο. Η βεβαίωση υποβολής της αίτησης χορηγείται αμέσως.

Επικύρωση και μετάφραση εγγράφωνΤι ισχύει για τα τέλη;
Τα δελτία διαμονής πρέπει να εκδίδονται ατελώς ή έναντι τέλους που δεν υπερβαίνει αυτό που επιβάλλεται στους ημεδαπούς για τη χορήγηση παρεμφερών εγγράφων.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 9 έως 11 της οδηγίας.

Κυρώσεις
Τι συμβαίνει αν δεν έχετε υποβάλει αίτηση για ένα απαιτούμενο έγγραφο;
Αν εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας δεν συμμορφωθείτε με την απαίτηση να εγγραφείτε ή να υποβάλετε αίτηση για δελτίο διαμονής, είναι δυνατόν να σας επιβληθούν κυρώσεις που θα είναι αναλογικές και δεν θα εισάγουν διακρίσεις. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιβάλλουν τις ίδιες κυρώσεις με αυτές που επιβάλλονται στους ημεδαπούς επειδή δεν έχουν μαζί τους το δελτίο ταυτότητας. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δυνατόν να σας απελάσουν ή τα μέλη της οικογένειάς σας για απλή παράβαση αυτού του κανόνα.

Μπορεί να είστε υποχρεωμένοι να έχετε μαζί σας τα έγγραφα;
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να απαιτούν ότι οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους βεβαίωση εγγραφής ή δελτίο διαμονής και να διενεργούν ελέγχους, αλλά μόνον εφόσον η ίδια υποχρέωση ισχύει για τους ημεδαπούς σε σχέση με το δελτίο ταυτότητάς τους.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 8 παράγραφος 2 και 9 παράγραφος 3 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 8: Διατήρηση του δικαιώματος διαμονήςΣυνέπειες της απέλασηςΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;Μέλη της οικογένειαςΘάνατος ή αναχώρηση του πολίτη της ΕΕ
Ο θάνατός σας δεν συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος διαμονής των μελών οικογένειας που προέρχονται από τρίτη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαμείνει στη χώρα υποδοχής της ΕΕ ως μέλη της οικογένειάς σας τουλάχιστον ένα έτος πριν από το θάνατό σας.

Μαθητές και οι γονείς τους
Σε περίπτωση αναχώρησής σας, τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα καταρχήν δεν διατηρούν το δικαίωμα διαμονής τους, αλλά η αναχώρηση ή ο θάνατός σας δεν πρέπει να επηρεάζουν το δικαίωμα διαμονής των παιδιών σας ή του γονέα ο οποίος έχει πράγματι την επιμέλεια των παιδιών, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, αν τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Διαζύγιο ή τερματισμός της καταχωρημένης συμβίωσης
Τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα μπορούν να αποκτήσουν αυτόνομο δικαίωμα διαμονής αν, πριν από την έναρξη των διαδικασιών διαζυγίου ή λήξης της καταχωρημένης συμβίωσης, ο γάμος ή η καταχωρημένη συμβίωση είχε διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ενός χρόνου στη χώρα διαμονής της ΕΕ.


Τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα μπορούν να αποκτήσουν και αυτά αυτόνομο δικαίωμα διαμονής εάν, με συμφωνία μεταξύ των συζύγων ή των συντρόφων ή με απόφαση του δικαστηρίου, έχουν την επιμέλεια των παιδιών σας ή το δικαίωμα επικοινωνίας με το ανήλικο παιδί τους, υπό τον όρο ότι το δικαστήριο αποφάσισε ότι η επικοινωνία αυτή πρέπει να γίνεται στη χώρα υποδοχής της Ένωσης.
Στην περίπτωση του δικαιώματος επικοινωνίας με ένα ανήλικο παιδί, το δικαίωμα διαμονής διατηρείται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Ιδιαιτέρως δύσκολες περιστάσεις
Τα μέλη της οικογένειας αποκτούν επίσης αυτόνομο δικαίωμα διαμονής, αν αυτό υπαγορεύεται από ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, όπως σε περίπτωση που έχουν καταστεί θύματα οικογενειακής βίας ενόσω υφίστατο ο γάμος ή η καταχωρημένη συμβίωση.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 12 και 13 της οδηγίας.

Δικαίωμα μόνιμης διαμονής
Ποια είναι τα δικαιώματά σας μετά από πέντε έτη συνεχούς νόμιμης διαμονής;
Η οδηγία προβλέπει δικαίωμα μόνιμης διαμονής για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Πώς την αποκτούν οι πολίτες της ΕΕ;
Το μόνο που χρειάζεστε είναι πέντε χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής στη χώρα υποδοχής της ΕΕ και έχετε το δικαίωμα να διαμείνετε εκεί σε μόνιμη βάση! Το δικαίωμα αυτό χορηγείται σε σας απευθείας από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Το δικαίωμα αυτό δεν υπόκειται σε όρους, μπορείτε όμως να το απολέσετε;
Όταν αποκτηθεί, το δικαίωμα αυτό δεν υπόκειται στους όρους που προβλέπονται στα παραπάνω κεφάλαια 6 και 7. Μπορείτε να απολέσετε αυτό το δικαίωμα μόνο κατόπιν απουσίας για περίοδο που υπερβαίνει δύο συναπτά έτη.

Αποδεκτές απουσίεςΠώς την αποκτούν τα μέλη της οικογένειάς σας;
Τα μέλη της οικογένειάς σας που έχουν διαμείνει νόμιμα μαζί σας στη χώρα υποδοχής της ΕΕ για πέντε χρόνια αποκτούν και αυτά το δικαίωμα της μόνιμης διαμονής.
Τα μέλη της οικογένειάς σας που διατήρησαν το δικαίωμα διαμονής στη χώρα υποδοχής της ΕΕ σε περίπτωση θανάτου σας, αναχώρησης ή τερματισμού των οικογενειακών δεσμών, μπορούν να αποκτήσουν και αυτά το δικαίωμα της μόνιμης διαμονής από μόνα τους μετά από πέντε χρόνια διαμονής.

Ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενουςΜέλη της οικογένειαςΠού μπορώ να βρω περισσότερες λεπτομέρειες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 16 και 17 της οδηγίας.

Διοικητικές απαιτήσεις
Τι χρειάζεται να κάνετε για να αποδείξετε την κατάσταση μόνιμης διαμονής σας;
Τι έγγραφο θα σας χορηγηθεί;
Το δικαίωμα μόνιμης διαμονής σας ως πολίτη της ΕΕ αποδεικνύεται από ένα έγγραφο που πιστοποιεί τη μόνιμη διαμονή το οποίο πρέπει να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό μετά από αίτησή σας, Δεν είστε υποχρεωμένος να υποβάλετε αίτηση, αλλά
θα ήταν χρήσιμο να αποδείξετε την ιδιότητά σας του μονίμου κατοίκου.

Και στα μέλη της οικογένειάς σας;
Στα μέλη της οικογένειάς σας που είναι και αυτά πολίτες της ΕΕ θα χορηγηθεί το ίδιο έγγραφο.
Τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το δελτίο μόνιμης διαμονής προτού λήξει η ισχύς του κανονικού δελτίου διαμονής. Το δελτίο της μόνιμης διαμονής πρέπει να τους χορηγηθεί εντός έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης. Το δελτίο της μόνιμης διαμονής ανανεώνεται αυτομάτως ανά
δεκαετία.

Κυρώσεις
Εάν τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα δεν συμμορφωθούν με την απαίτηση να υποβάλουν αίτηση για δελτίο μόνιμης διαμονής, μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα είναι αναλογικές και δεν θα εισάγουν διακρίσεις.
Ωστόσο, δεν μπορούν να απελαθούν για απλή παράβαση αυτού του κανόνα.
Πού μπορώ να βρω περισσότερες λεπτομέρειες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 19 και 20 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 10: Ίση μεταχείριση
Τι άλλα δικαιώματα έχετε εάν κυκλοφορείτε για να ζήσετε ή να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ;
Αν κυκλοφορείτε για να ζήσετε ή να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ έχετε μια ολόκληρη σειρά πρόσθετων δικαιωμάτων που δίνουν περιεχόμενο και καθιστούν χρήσιμη την ελευθερία της κυκλοφορίας.

Ίση μεταχείριση
Το σημαντικότερο από αυτά τα δικαιώματα είναι το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης.
Το άρθρο 18 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας εντός του πεδίου εφαρμογής των συνθηκών και με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων.
Η οδηγία επεκτείνει αυτό το δικαίωμα στα μέλη της οικογένειας, το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν στην επικράτεια της χώρας υποδοχής της ΕΕ απολαύουν ίσης μεταχείρισης με τους ημεδαπούς αυτής της χώρας της ΕΕ εντός του πεδίου εφαρμογής της Συνθήκης.

Τι άλλα ευεργετήματα απορρέουν από αυτήν;
Χάρη στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, έχετε το δικαίωμα στα περισσότερα πλεονεκτήματα και ευεργετήματα (μεταξύ άλλων, κυρίως, σε όλα τα κοινωνικά και φορολογικά πλεονεκτήματα) που χορηγούνται από τη χώρα υποδοχής της ΕΕ στους
υπηκόους της. Για παράδειγμα:

Επιδοτούμενοι ταξιδιωτικοί ναύλοιΤέλη εγγραφής και δίδακτρα
Έχετε δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση ακριβώς με τους ίδιους όρους με τους ημεδαπούς (π.χ., δεν υπάρχουν τέλη εγγραφής ή δίδακτρα εάν δεν ισχύουν για τους υπηκόους, ούτε αριθμητικές ποσοστώσεις για τους πολίτες της ΕΕ, ούτως ώστε οι χώρες της ΕΕ να μην μπορούν να παρέχουν προτιμησιακή πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα στους δικούς τους
υπηκόους).

Κοινωνική πρόνοια
Έχετε δικαίωμα στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας για τους ίδιους λόγους με τους υπηκόους της χώρας υποδοχής της ΕΕ.
Η χώρα υποδοχής της ΕΕ προβλέπει επιπλέον πλεονέκτημα για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος προκειμένου να στηρίξει το κόστος της στέγασής τους; Εάν ναι, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση για αυτό το ευεργέτημα και θα σας αντιμετωπίσουν ακριβώς όπως και τους υπηκόους του εν λόγω κράτους.


Μια σημαντική εξαίρεση είναι ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν ότι δεν θα χορηγήσουν το δικαίωμα σε κοινωνικές παροχές κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών διαμονής σε σας και τα μέλη της οικογένειάς σας (και για ακόμη μεγαλύτερη περίοδο για τους αναζητούντες εργασία), αν δεν είστε μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος.


Οι χώρες της ΕΕ μπορούν επίσης να αποφασίζουν να μη χορηγούν σπουδαστική βοήθεια (π.χ. σπουδαστικές υποτροφίες ή σπουδαστικά δάνεια) σε άλλα πρόσωπα εκτός από μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, πρόσωπα που διατηρούν αυτή την ιδιότητα και στα μέλη των οικογενειών τους. Ωστόσο, πρέπει να σας χορηγηθεί αυτή η βοήθεια μόλις αποκτήσετε το δικαίωμα της μόνιμης διαμονής.

Πρόσβαση στην αγορά εργασίαςΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;Κεφάλαιο 11: Περιορισμοί
Για ποιους λόγους μπορούν οι χώρες της ΕΕ να περιορίσουν την ελευθερία κυκλοφορίας και διαμονής;
Λόγοι δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς για λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας.
Οι περιορισμοί αυτοί, όπως άρνηση εισόδου, άρνηση διαμονής ή απέλαση, πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην οδηγία.

Εγγυήσεις
Υπάρχουν σημαντικές εγγυήσεις που προβλέπονται από την οδηγία για να διασφαλιστεί ότι οι περιορισμοί αυτοί ασκούνται ορθά από τις χώρες της ΕΕ.

ΑναλογικότηταΠρόσθετες εγγυήσεις
Προηγούμενες ποινικές καταδίκες δεν αποτελούν αφεαυτές λόγους για τον περιορισμό του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής. Τα περιοριστικά μέτρα επίσης δεν μπορούν να στηρίζονται μόνο σε εκτιμήσεις γενικής πρόληψης.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να συμβουλευτούν το προηγούμενο ποινικό μητρώο σας, αλλά δεν μπορούν να απαιτούν από εσάς ένα τέτοιο έγγραφο ή βεβαίωση καλής διαγωγής.

Παράγοντες που λαμβάνονται υπόψηΑυξημένη προστασία για τους μόνιμους κατοίκους και τους ανηλίκους
Οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους που έχουν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής έχουν μόνιμη προστασία κατά της απέλασης, δεδομένου ότι μπορούν να απελαθούν μόνο για σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.
Όταν πρόκειται για πολίτες της ΕΕ που έχουν διαμείνει στη χώρα υποδοχής της ΕΕ κατά τα προηγούμενα 10 έτη ή είναι ανήλικοι (σε περίπτωση ανηλίκων, η απέλαση μπορεί επίσης να δικαιολογηθεί εάν είναι απαραίτητη για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού).

Δημόσια υγεία
Όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία, μόνον οι πολύ σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες μπορούν να δικαιολογήσουν μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία. Όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι αναγκαίο, μπορεί να σας ζητηθεί, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία άφιξης, δωρεάν ιατρική εξέταση.
Εν πάση περιπτώσει, οι ασθένειες οι οποίες επέρχονται τρεις μήνες μετά την ημερομηνία άφιξης δεν δικαιολογούν απέλαση.

Διαδικαστικές εγγυήσειςΔυνατότητα δικαστικής προσφυγής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν δικαστική και, ενδεχομένως, διοικητική προσφυγή, προκειμένου να προσβάλουν ή να ζητήσουν την αναθεώρηση απόφασης η οποία έχει ληφθεί εις βάρος τους για τους προαναφερόμενους λόγους. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να επιτρέπουν τον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης, καθώς και των γεγονότων και των περιστάσεων στις οποίες βασίζεται το προτεινόμενο μέτρο.
Αν η αίτηση προσφυγής συνοδεύεται από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή της εκτέλεσης αυτής της απόφασης, η απομάκρυνση από την επικράτεια δεν μπορεί να διενεργηθεί προτού ληφθεί απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα.

Απέλαση ως φυσική συνέπεια μιας ποινής κράτησηςΑπαγόρευση εισόδου
Επίσης, μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος σε απελαθέντες πολίτες και στα μέλη της οικογένειάς τους για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας, αλλά αυτοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την άρση αυτής της απαγόρευσης μετά από εύλογη χρονική περίοδο και, εν πάση περιπτώσει, μετά την πάροδο τριετίας από την εκτέλεση της οριστικής απόφασης απαγόρευσης εισόδου.

Κατάχρηση δικαιώματος και απάτη
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να αρνούνται, να τερματίζουν ή να ανακαλούν οποιοδήποτε δικαίωμα που αναγνωρίζεται από την παρούσα οδηγία σε περίπτωση κατάχρησης δικαιώματος ή απάτης, όπως είναι η περίπτωση του εικονικού γάμου ή πλαστών εγγράφων.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες λεπτομέρειες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν
μέρος στο Κεφάλαιο VI (άρθρα 27 έως 33) και στο άρθρο 35 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 12: Μεταβατικές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς
Μεταβατικές ρυθμίσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των μισθωτώνΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσο η χώρα της ΕΕ όπου θα θέλατε να εργαστείτε περιορίζει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, επισκεφθείτε τον επίσημο δικτυακό τόπο http://ec.europa.eu/eures όπου μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.
Μπορείτε επίσης να συμβουλευθείτε τον οδηγό της Επιτροπής για την απασχόληση σε μια άλλη χώρα της ΕΕ ο οποίος εκπονήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ίσων ευκαιριών και υπάρχει στη διεύθυνση
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=25&langId=el&pubId=215&type=2&furtherPubs=yes

Κεφάλαιο 13: Πώς να προστατέψετε τα δικαιώματά σας
Πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες;
Τι μπορείτε να κάνετε εάν θεωρείτε ότι δεν έχουν τηρηθεί τα δικαιώματά σας;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής, μπορείτε να συμβουλευτείτε την επιγραμμική δικτυακή πύλη πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Η Ευρώπη σας: http://ec.europa.eu/youreurope
Επίσης, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο: http://ec.europa.eu/about/ds_el.htm
Εάν επιθυμείτε να έχετε πρόσβαση στη νομοθεσία της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία, μπορεί να επισκεφτείτε την επιγραμμική πύλη πρόσβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο δίκαιο της ΕΕ, EUR-Lex http://eur-lex.europa.eu/el/index.htm

Θεωρείτε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά σας;
Εάν νομίζετε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής σας, μπορείτε να προσφύγετε στα αρμόδια εθνικά δικαστήρια ή στους διοικητικούς φορείς. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα εθνικά δικαστήρια είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας που μπορεί να σας αποζημιώσει ή να δώσει εντολή σε έναν φορέα να σας αποζημιώσει ή να πάψει να πράττει κάτι. Θα πρέπει να αποταθείτε για βοήθεια σε έναν τοπικό δικηγόρο.
Η Υπηρεσία προσανατολισμού για τους πολίτες είναι μια ευρωπαϊκής κλίμακας υπηρεσία που σας προσφέρει νομικές πληροφορίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας και συμβουλές για τα δικαιώματά σας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απαντήσεις παρέχονται δωρεάν, εντός 8 ημερολογιακών ημερών, σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/citizensrights

Εάν νομίζετε ότι το πρόβλημά σας προκλήθηκε από κακή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ από μέρους των δημόσιων εθνικών αρχών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα SOLVIT, ένα δίκτυο σε επιγραμμική σύνδεση για την επίλυση προβλημάτων, στο οποίο οι χώρες της ΕΕ συνεργάζονται για να επιλύσουν προβλήματα χωρίς νομικές διαδικασίες. Για
περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/solvit
Εάν νομίζετε ότι δεν έχουν γίνει σεβαστά τα δικαιώματά σας και έχετε εξαντλήσει τα επανορθωτικά μέτρα που αναφέρονται προηγουμένως, μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικτυακό τόπο
http://ec.europa.eu/community_law/your_rights/your_rights_forms_el.htm
Έχετε επίσης δικαίωμα να υποβάλετε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να υποβάλετε την αναφορά σας, επισκεφτείτε τον: http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?id=49&language=EL

EL
NE-32-10-299-EL-C
doi: 10.2758/38340
See more
See less

Ολλανδία: Προετοιμασία, πρώτος καιρός, σπίτι κλπ.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ολλανδία: Προετοιμασία, πρώτος καιρός, σπίτι κλπ.

    Μιας και μου δίνεται ο χρόνος θα σας αναφέρω κάποια πράγματα βάσει της δικής μας ιστορίας.

    Ξεκινάω με την προετοιμασία πριν φύγουμε από Ελλάδα: Καταρχάς ξεκινήσαμε εντατικά 1μιση μήνα πριν αναχωρήσουμε από Ελλάδα. Είχαμε κλείσει εισιτήριο αρκετό καιρό πριν και έτσι ξέραμε μέχρι πότε είχαμε περιθώριο για τις δουλείες αυτές. Τα χαρτιά που ξέραμε από πριν ότι θα χρειαστούμε ήταν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως, ληξιαρχική πράξη γάμου, καινούρια διαβατήρια, όλα μας τα πτυχία (αν έχω ξεχάσει κάτι θα το γράψω αργότερα). Σε όλα αυτά τα χαρτιά έπρεπε να βάλουμε επάνω τη σφραγίδα Apostille και να τα πάμε για μετάφραση στο υπουργείο εξωτερικών και μόνο εκεί. Για τα διαβατήρια ξεκινήσαμε ακόμα πιο νωρίς και χρειαστήκαμε φωτογραφίες και μια πράξη ονοματοδοσίας του μικρού μιας και ήταν τότε αβάπτιστος. Όσοι θέλουν να μεταναστεύσουν και έχουν νεογέννητο το οποίο λογικά είναι αβάπτιστο, θα πρέπει να πάνε στη ληξιαρχείο και να κάνουν μια πράξη ονοματοδοσίας για να έχει έτσι το παιδί όνομα και να μπορούν να του βγάλουν διαβατήριο.

    *Προσοχή! Οι ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως βγαίνουν μόνο στον τόπο γεννήσεως και όχι στον τόπο κατοικίας (εκτός αν είναι ο ίδιος). Επίσης η σφραγίδα Apostille μπαίνει στην αντίστοιχη υπηρεσία πάλι του τόπου γεννήσεως. Δηλαδή τη ληξιαρχική πράξη γέννησης και τη σφραγίδα Apostille τα ζητάτε στον ίδιο τόπο. Αυτό το αναφέρω επειδή εμείς φάγαμε πολύ τρέξιμο.

    Αφού μαζέψετε όλα τα χαρτιά , θα τα πάτε για μετάφραση στο υπουργείο εξωτερικών. Σε εμάς δεν δέχτηκαν κανένα μεταφρασμένο έγγραφο και μας ζήτησαν να κάνουμε τη μετάφραση ξανά σε οποιοδήποτε μεταφραστή της πόλης στην οποία ζούμε. Αυτό όμως δεν ισχύει σε όλες τις πόλεις, θα πρέπει να το ψάξετε.

    Επίσης πριν φύγουμε από Ελλάδα κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία όσον αφορά το σπίτι που θα νοικιάζαμε στην Ολλανδία. Πριν βέβαια από το συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να επιλέξετε την πόλη στην οποία θα πάτε να εγκατασταθείτε. Αυτό ισχύει για εκείνους που θα πάνε στην Ολλανδία χωρίς να έχουν βρει δουλειά από πριν. Εννοείται πως όσοι φύγουν έχοντας βρει δουλειά , θα μείνουν στην πόλη ή έστω στην περιοχή κοντά στη δουλειά τους. Εμείς επιλέξαμε την πόλη στην οποία είμαστε επειδή εδώ κατοικεί ένα παλικάρι που γνώρισα ενώ έψαχνα για πληροφορίες και ήταν πρόθυμος να με βοηθήσει όπως μπορούσε. Και όντως αποδείχτηκε πως με βοήθησε πολύ στο ξεκίνημά μου.

    Αφού λοιπόν αποφασίσετε που θα μείνετε, θα πρέπει να ψάξετε για διαμέρισμα μιας και το ξενοδοχείο είναι παντελώς ασύμφορο. 15 μέρες σε ένα φθηνό ξενοδοχείο μπορεί να κοστίσουν όσο ένα ενοίκιο σε επιπλωμένο δυάρι (μιλάω εκ πείρας και κυριολεκτώ). Μπορεί να νοικιάσει κάποιος ένα διαμέρισμα ή ακόμα και ένα μόνο δωμάτιο (αν είναι μόνος του). Θεωρώ πως κάποιος που είναι μόνος θα βολευτεί μια χαρά έστω και σε δωμάτιο και πως σε αρκετές περιπτώσεις συμφέρει μέχρι να ξεκινήσει την καινούρια του ζωή και μέχρι να είναι έτοιμος για να πληρώσει μόνος του ένα διαμέρισμα. Δεν χρειάζεται να αναφέρω σελίδες για εύρεση διαμερισμάτων μιας και έχουν δοθεί πολλές μέσα στο φόρουμ και στο μπλογκ του Σωκράτη. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και το μεσιτικό στο οποίο βρήκαμε το διαμέρισμα που μένουμε τώρα.

    Επικοινώνησα από πριν μέσω e-mail και ζήτησα καταρχάς να με ενημερώσουν για το αν νοικιάζουν διαμερίσματα σε άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά και που έχουν απλά κάποιες οικονομίες στην τράπεζα. Κάποια μεσιτικά δεν το δέχονται, αλλά αρκετά αφήνουν να το κρίνει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Εάν καταφέρετε κανονίσετε για να δείτε κάποια διαμερίσματα αμέσως μόλις φθάσετε, θα έχετε ένα μικρό αβαντάζ. Εγώ κατάφερα και "έκλεισα" το διαμέρισμα 4 μέρες αφότου έφτασα στην Ολλανδία. Μάλιστα, επειδή είχα βρει ξενοδοχείο στο Ροττερντάμ έπρεπε να πηγαινοέρχομαι ανάμεσα σε Ρόττερνταμ και Χάγη για να κανονίσω τις δουλειές. Εμείς σταθήκαμε τυχεροί μιας και η ιδιοκτήτρια δεν είχε πρόβλημα που δεν είχα δουλειά, αρκεί κάθε μήνα να έπεφτε το παραδάκι. Και σε αυτό σιγουρεύτηκε όταν τους παρέδωσα ένα αντίγραφο του τραπεζικού λογαριασμού , βάσει του οποίου θεώρησε πως με αυτά τα χρήματα μπορώ να πληρώσω ενοίκιο για 6 μήνες και έτσι το κλείσαμε για 6 μήνες.

    Εννοείται πως ταυτόχρονα με το σπίτι ψάχνει κάποιος και για δουλειά. Απλά το σπίτι είναι κατά την άποψή μου το άλφα και το ωμέγα για το πρώτο διάστημα. Εκτός του ότι γλυτώνεις τα χρήματα που θα έδινες στο ξενοδοχείο, γλυτώνεις χρήματα και από το φαγητό μιας και δεν θα αναγκάζεσαι να τρως έξω όπου το φαγητό είναι πιο ακριβό. Στο σπίτι τουλάχιστον θα μπορείς να φτιάξεις και μια μακαρονάδα και ας την τρως για μια βδομάδα. Είτε μείνετε σε ξενοδοχείο, είτε νοικιάσετε διαμέρισμα, θα κοιτάξετε να έχει Internet. Βασικότατο για εκείνους που ψάχνουν για δουλειά! Επειδή δεν έχετε χρόνο για χάσιμο πρέπει να κινηθείτε έξυπνα και να οργανώσετε τον χρόνο σας και να μην τον αφήσετε να πάει χαμένος. Η ξεκούραση και η χαλάρωση μπορεί να περιμένει! Άλλωστε το πρώτο διάστημα που θα βρεθείτε σε κάποια άλλη χώρα είναι το διάστημα που φουλάρουν οι μηχανές. Για αυτό το διάστημα κάνατε όλο το προηγούμενο τρέξιμο. Το Internet λοιπόν είναι βασικότατο!

    Αφού βρείτε διαμέρισμα (από τη στιγμή που θα το καπαρώσετε κιόλας) πρέπει να πάρετε τηλέφωνο τον δήμο και να κλείσετε ραντεβού για να πάτε να γραφτείτε. Εάν όλες οι πόλεις της Ολλανδίας έχουν τις ίδιες υπηρεσίες στους δήμους, τότε ψάξτε να βρείτε την υπηρεσία για τους μετανάστες. Θα σας δώσουν πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες και θα σας βοηθήσουν σε ότι χρειαστείτε. Μέχρι και τηλέφωνο μπορούν να πάρουν σε κάποια άλλη υπηρεσία και να κλείσουν ραντεβού εκ μέρους σας (λόγω του ότι δεν μιλάτε Ολλανδικά). Θα κλείσετε λοιπόν ραντεβού για να μπορέσετε να πάτε να γραφτείτε στον δήμο. Σε εμάς το ραντεβού κλείστηκε για να πάμε ύστερα από 3 βδομάδες. Εκεί χρειαστήκαμε τα διαβατήριά μας, το συμβόλαιο του σπιτιού και τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως και γάμου. Ακριβώς την ίδια ημέρα μάς έδωσαν και τον περιβόητο BSN και μας καλωσόρισαν ως νέους πολίτες της πόλης.

    Θα διαπιστώσετε όσοι έρθετε να μείνετε εδώ πως δεν μπορείς να κάνεις οτιδήποτε εάν δεν έχεις τραπεζικό λογαριασμό. Ακόμα και τηλέφωνο με σύνδεση (όχι καρτοκινητό) δεν μπορείτε να αγοράσετε έαν δεν δώσετε τραπεζικό λογαριασμό. Ούτε καν σύνδεση στο internet. Βέβαια, στα εντελώς καθημερινά μπορείτε να κινηθείτε με μετρητά, αλλά πάρα πολλοί πάνε ακόμα και στο σούπερ μάρκετ μόνο με την κάρτα (όχι πιστωτική). Η πολιτική των τραπεζών είναι να μην σας ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό έαν δεν έχετε BSN. Ο μοναδική τράπεζα που γνωρίζω και μπορεί να το κάνει είναι η ABN Amro και μάλιστα είναι σαν υπηρεσία για expats. Σας ανοίγουν δηλαδή λογαριασμό, αρκεί να είναι καθοδόν η διαδικασία του BSN. Εμείς για παράδειγμα ανοίξαμε λογαριασμό γύρω στη μια βδομάδα πριν το BSN.

    Σημαντική ενέργεια ή οποία θα σας εξοικονομήσει και χρήματα είναι το να αγοράσετε ποδήλατο. Γλιτώνετε χρήματα από εισιτήρια και πιστέψτε με δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό. Ψάξτε να βρείτε ποδήλατα μεταχειρισμένα. Θα μπορέσετε ακόμα και με 50 ευρώ (και με λιγότερα) να βρείτε ένα ποδήλατο για να μετακινήστε στην πόλη. Τα 50 ευρώ μπορεί να ισούνται με 2 βδομάδες μετακινήσεων με τη συγκοινωνία, ενώ το ποδήλατο θα σας βγάλει για αρκετό διάστημα. Ωστόσο καλό είναι να έχετε και μια OV-chipkaart για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να μετακινηθείτε με μέσα μεταφοράς. Την κάρτα αυτή την προμηθεύεστε σίγουρα από σταθμό τρένου. Αν υπάρχει και άλλη υπηρεσία, αυτό δεν το γνωρίζω. Όταν την αποκτήσετε ζητείστε την ίδια στιγμή να σας την ενεργοποιήσουν και για το τρένο, επειδή μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψετε με τρένο σε άλλη πόλη. Και μην ξεχνάτε να την "χτυπάτε" όταν ανεβαίνετε και όταν κατεβαίνετε. Ειδικά στο τρένο μπορεί να χάσετε 20 ευρώ τζάμπα και βερεσέ.


    Τώρα, όσον αφορά την εργασία. Είπαμε, ψάχνετε καθ' όλο το διάστημα. Προσπαθήστε να κλείσετε όσο το δυνατόν πιο πολλές συνεντεύξεις. Βγείτε στο δρόμο και ρωτήστε, μπείτε σε μαγαζιά, μη διστάζετε να ρωτήσετε οπουδήποτε. Εγώ τη δουλειά τη βρήκα επειδή μπήκα σε μαγαζί και ρώτησα και έτυχε να ψάχνουν. Μέχρι τότε όμως είχα φάει πόρτα από όλους. Μπείτε ακόμα και στα τοπικά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Τα περισσότερα ζητάνε Ολλανδικά, αλλά μπορεί να σταθείτε τυχεροί. Γνωρίζω ότι τα γραφεία Tempo και Olympia δίνουν στην TNT κόσμο που δεν ξέρει Αγγλικά και τους χρησιμοποιεί σαν ταχυδρόμους. Επίσης ανακατευτείτε λίγο και με τους ντόπιους. Γνωρίστε γείτονες, καταστηματάρχες, γενικά κινηθείτε στους ρυθμούς τους. Όποτε σας δοθεί ευκαιρία καθίστε ακόμα και για καφέ. Μιλήστε τους, πείτε τους την ιστορία σας και τουλάχιστον θα σας συμπαθήσουν από την προσπάθεια που έχετε κάνει και μόνο. Κάποιες πόλεις μπορεί να διοργανώνουν εκδηλώσεις για τους expats. Εμείς εδώ συμμετείχαμε σε μια ξενάγηση-καλωσόρισμα , στο οποίο γνωρίσαμε και ορισμένους από άλλες χώρες. Σε αυτή ακριβώς την εκδήλωση έμαθα για τα γραφεία που ανέφερα πιο πάνω.

    Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στα του ΟΑΕΔ μιας και το έχω δει και σαν θέμα εδωμέσα και επειδή με απασχόλησε και εμένα. Το επίδομα ανεργίας μπορεί να είναι κάπως σεβαστό ποσό μιας και μπορεί σε έναν εργένη να καλύψει ακόμα και το ενοίκιό του σε κάποιο δωμάτιο, ωστόσο μπορεί κάποιος να το πάρει μόνο μέχρι τρεις μήνες αφού φύγει από Ελλάδα και σα να μην έφτανε αυτό, θα πρέπει να πηγαίνει ο ίδιος να το παραλαμβάνει αυτοπροσώπως κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει πως στην ουσία θα πρέπει κάποιος να πηγαίνει στην Ελλάδα 1 φορά το μήνα για να παίρνει κάπου στα 200 ευρώ, μιας και τα υπόλοιπα θα του φύγουν στα εισιτήρια. Αν κάποιος θεωρεί ότι τον συμφέρει, μπορεί να κάνει αυτό και μόνο για 3 μήνες. Κάποια στιγμή ρώτησα αν μπορεί κάποιος να τα πάρει τα χρήματα αναδρομικά και μου είπαν ότι μπορεί μόνο για έναν μήνα. Δηλαδή να μην πάει να τα πάρει για έναν μήνα και να πάρει μαζεμένους 2 μήνες τον επόμενο. Και επίσης εννοείται πως δεν μεταφέρεται το επίδομα ανεργίας από κάποια άλλη χώρα.

    Α, όσον αφορά τα επιδόματα, από όσα μας έχουν πει μέχρι στιγμής και από όσα έχουμε περάσει μέχρι σήμερα, για να πάρει κάποιος ένα επίδομα, θα πρέπει να εργάζεται 1 χρόνο. Δεν είμαι 100% σίγουρος για αυτό, αλλά 2 φορές μας αρνήθηκαν επίδομα για αυτό το λόγο. Και να έχετε υπόψην πως για κάποιο επίδομα θα πρέπει να προσκομίσετε αρκετά χαρτιά. Αν κάποιος π.χ. έχει πάρει δάνειο στην Ελλάδα, θα πρέπει να τους πάει στοιχεία των 3 τελευταίων μηνών, μεταφρασμένα εννοείται. Γενικά θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα για εσάς όσον αφορά τα οικονομικά σας.

    Πιστεύω όσα έγραψα να λύνουν κάποιες απορίες και να μη δημιουργήσουν καινούριες :)

  • #2
    Χίλια μπράβο φίλε που μοιράζεσαι την εμπειρία σου και έτσι βοηθάς όσους ετοιμάζονται για πάνω, όπως και εγώ καλή ώρα..

    Να ρωτήσω 2 λεπτομέρειες:

    α)Τα καινούργια ποδήλατα από τι τιμές ξεκινάνε πάνω κάτω; Επειδή έμαθα πως μπορείς να τα μεταφέρεις με το αεροπλάνο από εδώ ποδήλατα και χρεώνονται σαν έξτρα κιλά.
    β)Το πόσο χρεώνεται το κάθε έξτρα κιλό στο αεροπλάνο εξαρτάται από την κάθε εταιρία; Κόβουν κανά κιλό στον έλεγχο;
    γ)Τα διάφορα χαρτιά μπορείς να τα πάρεις όπως είναι στα ελληνικά και η διαδικασία μετάφρασης να γίνει πάνω?
    Μπανανία ώρα μηδέν..

    Comment


    • #3
      Καινούρια ποδήλατα μπορείς να βρεις και με 100 ευρώ αν πετύχεις καμιά προσφορά. Έτυχε να πετύχω προσφορά σε ποδήλατο 90 ευρώ από 150. Βέβαια, από όσα έχω καταλάβει μπορεί να μην είναι τόσο πολύ καλά σε ποιότητα, αλλά σίγουρα είναι καλά για μια απλή μετακίνηση. Ωστόσο κατά μέσο όρο σε καινούριο ποδήλατο θα δώσεις γύρω στα 200-300 ευρώ. Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας με διορθώσει. Ξαναλέω πως μπορείς να πετύχεις καινούριο και με λιγότερα χρήματα αλλά δεν πρέπει να πέσεις στην περίπτωση.

      Τα έξτρα κιλά τουλάχιστον για Ολλανδία με την Ολυμπιακή είναι ασύμφορα (νομίζω και στις άλλες εταιρίες ισχύει). Κάθε επιπλέον κιλό κοστίζει 16 ευρώ. Εγώ όταν έφυγα ήμουν υπέρβαρος κατά 12-14 κιλά και έπρεπε να πληρώσω γύρω στα 180 ευρώ επιπλέον. Τελικά άφησα κάποια πίσω. Θα πρέπει τα κιλά που θες να μεταφέρεις να μην ξεπερνάνε τα 40. 20 η βαλίτσα, 10 η μια χειραποσκευή που τη στέλνεις μαζί με τη βαλίτσα και άλλα 10 κιλά η χειραποσκευή που παίρνεις μέσα στο αεροπλάνο. Εάν αποφασίσεις να πληρώσεις για μια βαλίτσα που ζυγίζει επιπλέον κιλά, θα πρέπει αυτή να μη ζυγίζει πάνω από 33-34 κιλά μιας και δεν θα στη μεταφέρει κανένας εργαζόμενος. Η KLM νομίζω σου επιτρέπει τη βαλίτσα να είναι μέχρι 23 κιλά.

      Τα χαρτιά μπορείς να τα πάρεις και να τα μεταφράσεις επάνω, αλλά είναι πανάκριβα. Στην Αθήνα πληρώσαμε 50 ευρώ για τα χαρτιά μας , ενώ εδώ γύρω στα 200-250 ευρώ.

      Comment


      • #4
        Να΄σαι καλά για την άμεση απάντηση..:)
        Μπανανία ώρα μηδέν..

        Comment


        • #5
          episis gnorizo pos den polu agorazoun kainouria podilata giati einai stoxos kai ta klevoun.. toulaxiston auto mou eipe o filos mou otan ton rotisa: giati na min paro ena kainourio

          Comment


          • #6
            ermm ena ena ta 8umame sorry gia to spam eimai poly kourasmeni ena tower pou h8ela na paro apo ellada epidi itan simazemeno to tower mafisan kai to pira pano sto aeroplano fobomoun na to doso kato giati 8a to eperna sbaralia alla epidi to epsaksa h etaireia pou analamvanei apo to aerodromio na steilei pragmata mou zitouse 120 euro + fpa gia to tower mono!!
            nasta
            Full Member
            Last edited by nasta; 16/09/10, 06:07.

            Comment


            • #7
              καλησπέρα, και ευχαριστούμε πολύ οσους ειναι ήδη Ολλανδία για όσα μοιράζονται.
              1-2 ερωτησούλες στα γρήγορα:

              1. σχετικα με τα πιστοποιητικά γεννήσεως/γάμου, πτυχία, και ότι άλλα επίσημα εγγραφα για τις ολλανδικές αρχές και τους εργοδότες:
              α. τα επικυρώνω με Apostille (σφραγίδα Χάγης), απο την όποια αρμόδια αρχή (νομαρχία, κλπ),
              και μετά τα πάω για μετάφραση στα ολλανδικά (πχ. απο το γραφειο του Υπ.Εξ. που βρηκα εδώ τη διευθυνση)?

              ή β. πρώτα τα μεταφράζω, και μετά πάω νομαρχία,κλπ να μπει η σφραγίδα και στο μεταφραασμένο;

              ή γ. (πάμε για χασιμο χρόνο και χρημάτων.. ) τα επικυρώνω εδω με Apostille, και τα φέρνω Ολλανδια να μου τα μεταφράσει μεταφραστής αναγνωρισμένος απο το εκει κράτος/δήμο ;

              ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

              2. Εκτος απο το να δηλωθώ στο δήμο (αρα πρωτα να βρω σπίτι),
              χρειάζεται καποια αλλη προϋπόθεση για να γράψω ενα παιδί σε κρατικό/δημοτικό σχολείο; (νηπιαγωγείο, 4-5 ετών) ?


              Hartelijk dank !

              Comment


              • #8
                Originally posted by pabas View Post
                καλησπέρα, και ευχαριστούμε πολύ οσους ειναι ήδη Ολλανδία για όσα μοιράζονται.
                1-2 ερωτησούλες στα γρήγορα:

                1. σχετικα με τα πιστοποιητικά γεννήσεως/γάμου, πτυχία, και ότι άλλα επίσημα εγγραφα για τις ολλανδικές αρχές και τους εργοδότες:
                α. τα επικυρώνω με Apostille (σφραγίδα Χάγης), απο την όποια αρμόδια αρχή (νομαρχία, κλπ),
                και μετά τα πάω για μετάφραση στα ολλανδικά (πχ. απο το γραφειο του Υπ.Εξ. που βρηκα εδώ τη διευθυνση)?

                ή β. πρώτα τα μεταφράζω, και μετά πάω νομαρχία,κλπ να μπει η σφραγίδα και στο μεταφραασμένο;

                ή γ. (πάμε για χασιμο χρόνο και χρημάτων.. ) τα επικυρώνω εδω με Apostille, και τα φέρνω Ολλανδια να μου τα μεταφράσει μεταφραστής αναγνωρισμένος απο το εκει κράτος/δήμο ;

                ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                2. Εκτος απο το να δηλωθώ στο δήμο (αρα πρωτα να βρω σπίτι),
                χρειάζεται καποια αλλη προϋπόθεση για να γράψω ενα παιδί σε κρατικό/δημοτικό σχολείο; (νηπιαγωγείο, 4-5 ετών) ?


                Hartelijk dank !
                Καλησπερα pabas..

                Εγω δεν ειμαι ολλανδια αλλα αυτον τον καιρο κανω τα χαρτια,οποτε απο αυτα που εχω διαβασει στο φορουμ και απο αυτα που ρωτησα σε τηλεφωνα νομιζω οτι το σωστο ειναι το α.Πρωτα βαζεις τη σφραγιδα στις υπηρεσιες και μετα τα μεταφραζεις..

                Για το γ o orion_maniacs που το ειχε κανει πανω ειπε οτι μπορεις να κανεις τη μεταφραση πανω,αλλα βγαινει πανακριβα (γυρω στα 250 ευρω αν θυμαμαι), οποτε σε συμφερει να τα κανεις εδω..

                Για το γ δεν γνωριζω, ας διαφωτισει καποιος που γνωριζει..Αλλιως παρε ενα τηλεφωνο στην Ολλανδικη πρεσβεια της Αθηνας (08:00-12:00) και εκει θα σου πουνε λογικα..
                Μπανανία ώρα μηδέν..

                Comment


                • #9
                  Orion Maniacs με την εκμάθηση της γλώσσας τι γίνεται;
                  Έχετε μάθει Ολλανδικά;
                  Siren συ λεν μη λεν!

                  Comment


                  • #10
                    Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνεις.
                    Για όσους δεν μιλάνε άπταιστα Αγγλικά υπάρχει πρόβλημα στο να βρεις δουλειά η να συνεννοηθείς εκεί μη ξέροντας και Ολλανδικά?
                    Ας πούμε το δικό μου το επίπεδο είναι σχεδόν καλό αλλά σίγουρα δε τα χειρίζομαι με άνεση

                    Comment


                    • #11
                      οταν λές ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως υποθέτω εννοείς πιστοποιητικά γεννήσεως έτσι? δεν φαντάζομαι να υπάρχει καμια διαφοροποίηση γενικά αν κάποιος έχει γεννηθεί εκτός ελλάδας....

                      σχετικά με το οτι δεν δέχτηκαν τις μεταφράσεις, κατάλαβα καλά, δεν δέχτηκαν τις μεταφράσεις του υπουργείου εξωτερικών που είναι οι πλέον επίσημες και δέχτηκαν ενός όποιου μεταφραστή??????? είχες κάνει μετάφραση ολόκληρη τη σφραγίδα χάγης ή απλή αναφορά οτι το έγγραφο φέρει σφραγίδα χάγης?

                      απο οτι ξέρω ολες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση της χάγης ειναι απόλυτα δεσμευμένες να δέχονται αυτή τη μετάφραση, ιδίως αν υπάρχει ολόκληρη μετάφραση της σφραγίδας χάγης!!!

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by kostas View Post
                        οταν λές ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως υποθέτω εννοείς πιστοποιητικά γεννήσεως έτσι? δεν φαντάζομαι να υπάρχει καμια διαφοροποίηση γενικά αν κάποιος έχει γεννηθεί εκτός ελλάδας....

                        σχετικά με το οτι δεν δέχτηκαν τις μεταφράσεις, κατάλαβα καλά, δεν δέχτηκαν τις μεταφράσεις του υπουργείου εξωτερικών που είναι οι πλέον επίσημες και δέχτηκαν ενός όποιου μεταφραστή??????? είχες κάνει μετάφραση ολόκληρη τη σφραγίδα χάγης ή απλή αναφορά οτι το έγγραφο φέρει σφραγίδα χάγης?

                        απο οτι ξέρω ολες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση της χάγης ειναι απόλυτα δεσμευμένες να δέχονται αυτή τη μετάφραση, ιδίως αν υπάρχει ολόκληρη μετάφραση της σφραγίδας χάγης!!!

                        λοιπον η κινησεις που κανω εδω στην θεσσαλονίκη σε συνεννοηση με την ολλανδική πρεσβεια : το πιστοποιιτικο γεννησεως δεν το δεχονται θέλουν ληξιαρχικη πράξη γεννησεως την οποια την περνουμε απο το ληξιαρχειο (η υπηρεσια ειναι μεσα στο καινουριο κτηριο του δημου θεσσαλονικης) το παμε το χαρτι στην κεντρικη περιφερεια θεσσαλονίκης (που ειναι ανατολικα στην τακη οικονομιδη στην καλαμαρια) περνουμε την σφραγιδα apostile απο εκει και μετα το δινουμε σε καποιον επισημο Μεταφραστη το οποιο μπορει να μας το μεταφραση ειτε στα ολλανδικα ειτε στα αγγλικα και απο εκει το παμε στην ολλανδικη πρεσβεια εδω στην θεσσαλονίκη που μας βαζουν καποιες υπογραφες και εκει.

                        Comment


                        • #13
                          Καλησπέρα σε όλους.. Θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ 2-3 πραγματάκια τον Orian_Maniacs,, στην όλη διαδικασία,, μπορεί να σας φανούν αφελείς αλλά και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει... Α!!Το ξανθό στο μαλλί είναι αντάυγεια,, ΟΧΙ φυσικό !!!!!!!!!
                          - Η μετάφραση σε όλα τα χαρτιά γίνονται στην Ολλανδική γλώσσα Ή κάποιες υπηρεσίες δέχονται και στα Αγγλικά??? Ρωτάω γιατί έχω ήδη μεταφρασμένα από παλαιότερη χρήση , πτυχία σχολής και ξένης γλώσσας, στα Αγγλικά.
                          -Πόσο εύκολο είναι να βρούμε κα΄ποιο μικρό διαμέρισμα ή studio για 15 ημέρες για να έχουμε την ανεξαρτησία μας και να μην σπαταλήσουμε χρήματα στα ξενοδοχεία???..
                          -Βρίσκοντας το κατάλληλο διαμέρισμα τί ποσό πληρώσατε στην αρχή??? 2 μήνες στον ιδιοκτήτη και ένα ενοίκιο στο μεσιτικό??? Ή παραπάνω?? Θα μπορούσες να μας πει το όνομα του μεσιτικού γραφείου που σας βοήθησε και μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού μαζί τους πριν φύγουμε από Ελλάδα???
                          -Το αντίγραφο του τραπεζικού λογαριασμού φαντάζομαι πως ήταν από Ελληνική Τράπεζα,, καθώς χωρίς κατοικία και την διαδικασία για BSN δεν θα έχουμε ακόμη λογαριασμό σε Ολλανδική τράπεζα..
                          Αχχ πές μας Oran να τα κλείνουμε σιγά σιγά αυτά τα θεματάκια.......!!!!!
                          Dum vivimus vivamus. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για σκάκι !!

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by princess View Post
                            Καλησπέρα σε όλους.. Θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ 2-3 πραγματάκια τον Orian_Maniacs,,
                            .......!!!!!
                            παρομοιες ερωτησεις εχω
                            chris
                            Senior Member
                            Last edited by chris; 18/01/11, 22:07.

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by nasta View Post
                              λοιπον η κινησεις που κανω εδω στην θεσσαλονίκη σε συνεννοηση με την ολλανδική πρεσβεια : το πιστοποιιτικο γεννησεως δεν το δεχονται θέλουν ληξιαρχικη πράξη γεννησεως την οποια την περνουμε απο το ληξιαρχειο (η υπηρεσια ειναι μεσα στο καινουριο κτηριο του δημου θεσσαλονικης) το παμε το χαρτι στην κεντρικη περιφερεια θεσσαλονίκης (που ειναι ανατολικα στην τακη οικονομιδη στην καλαμαρια) περνουμε την σφραγιδα apostile απο εκει και μετα το δινουμε σε καποιον επισημο Μεταφραστη το οποιο μπορει να μας το μεταφραση ειτε στα ολλανδικα ειτε στα αγγλικα και απο εκει το παμε στην ολλανδικη πρεσβεια εδω στην θεσσαλονίκη που μας βαζουν καποιες υπογραφες και εκει.
                              nasta, η πρεσβεία σου είπε οτι δεν δέχονται το πιστοποιητικό? λίγο περίεργο γιατι σε ενα ξάδελφό μου και σε μια γνωστή μου το δέχτηκαν πρίν τις γιορτές που πήγαν.....

                              μετά τη χάγη και τη μετάφραση, τι σφραγίδες να βάλει η πρεσβεία έπειτα? και αυτό περίεργο μου φαίνεται γιατι δεν το έκανε ούτε ο ξάδελφός μου ούτε η γνωστή μου...

                              βασικά και οι δύο διαδικασίες μπορεί να είναι κάτι επιπλέον που σε διασφαλίζει αλλα δεν μου φαίνεται λογικό να μην γίνονται δεκτά αν δεν τις κάνουμε....

                              nasta, μήπως πρόκειται για γραφειοκράτες στην πρεσβεία? πως τους έκοψες?

                              Comment

                              X
                              Working...
                              X
                              ×
                              Welcome to BOOST 95.5