Με την δανέζικη γλώσσα πώς τα πας; Φτάνουν τ’ αγγλικά για να ζήσει κάποιος στην Δανία;
Με την δανέζικη γλώσσα δεν έχω ιδιαίτερα καλή σχέση. Παρακολουθώ μαθήματα, καταλαβαίνω αν διαβάσω κάτι στο δρόμο ή στο τρένο, αλλά δυσκολεύομαι πολύ να μιλήσω και να τους καταλάβω όταν μου μιλάνε! Με τα αγγλικά άνετα επιβιώνεις στην Δανία (στην Κοπεγχάγη τουλάχιστον), απλώς αν θέλεις να βρεις δουλειά εδώ και γενικότερα να ενταχθείς πλήρως στην κοινωνία, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να μιλάς δανέζικα!!
Τι αγαπάς περισσότερο και τι δεν αντέχεις στην Δανία;
Δεν αντέχω τον καιρό και ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν βλέπω συχνά ήλιο! Ο χειμώνας κρατάει περίπου από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, οπότε όλο αυτό το διάστημα ντύνομαι σαν κρεμμύδι, και δεν μπορώ να ευχαριστηθώ την βόλτα μου στην πόλη.
Από την άλλη μόλις ο καιρός αρχίζει και φτιάχνει και ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες μέρες όλα μου φαίνονται πολύ όμορφα στην Κοπεγχάγη! Μ’ αρέσει να παίρνω το ποδήλατο μου και να κάνω βόλτες, ή να πηγαίνω στα πάρκα και να λιάζομαι.
Σκοπεύεις να μείνεις καιρό εδώ; Ποια είναι τα σχέδια σου όσον αφορά το μέλλον;
Μένω ήδη 2,5 χρόνια εδώ… και η αλήθεια είναι δεν ξέρω πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η διαμονή μου στην Κοπεγχάγη. Αυτό εξαρτάται από το που βρω δουλειά! Για να πω την αλήθεια, θα ήθελα να κατηφορίσω σιγά σιγά προς το Νότο… Θα δείξει!
Μια συμβουλή (ή και περισσότερες) στους Έλληνες που θ’ αποφασίσουν να έρθουν και να μείνουν στην Δανία.
Η Κοπεγχάγη είναι μια πολύ ανθρώπινη πόλη για να ζεις και να δουλεύεις! Όποιος το πάρει απόφαση να έρθει στην Δανία με σκοπό να μείνει θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να συνηθίσει το «σκοτάδι», τον κρύο χειμώνα και τον διαφορετικό τρόπο διασκέδασης των Δανών! Επίσης θα πρέπει να μάθει την γλώσσα, ιδιαίτερα αν θέλει να κατοικήσει στην Δανία για μεγάλο χρονικό διάστημα (παρέχονται δωρεάν μαθήματα) και να αποδεχτεί το γεγονός ότι είναι ένας λαός με διαφορετικές συνήθειες από τον δικό μας (κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό η καλό!).