Announcement

Collapse
No announcement yet.

Το δίλημμα των νέων: "Να μείνεις ή να φύγεις

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Το δίλημμα των νέων: "Να μείνεις ή να φύγεις

    Τι αναφέρει δημοσίευμα του CNN για τους Έλληνες που βιώνουν την ανεργία και μπαίνουν καθημερινά στο δίλημμα του να δώσουν καθημερινή μάχη για εύρεση εργασίας ή να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού (Pics)



    "Περιπλανώμενοι στην πλατεία Συντάγματος, η Μαρία Παπαναγιωτάκη και ο Αριστοτέλης Σκαλίζος, σταματούν για να κάτσουν σε ένα παγκάκι και σκέφτονται το μέλλον τους".

    Κάπως έτσι "ανοίγει" το δημοσίευμα του CNN που πραγματεύεται την οικονομική κρίση στη χώρα, την ανεργία που χτυπάει "κόκκινο" και το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης της νέας γενιάς.

    "Το ζευγάρι που είναι μαζί εδώ και δυόμιση χρόνια, ανήκει στη νέα γενιά της Ελλάδας". Παρότι, συνεχίζει, "το παρελθόν της χώρας ξεθωριάζει, το πολιτικό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει γεμάτο νεποτισμό και κακοδιαχείριση". Οι ίδιοι δεν είναι μεν άνεργοι, αλλά έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στους μισθούς τους, κάτι που ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων.

    Εν συνεχεία, η Irene Chapple του ειδησεογραφικού δικτύου, αναφέρει ότι η "άνθηση" της οικονομίας σταμάτησε απότομα, από το 2001 και μετά, απ' όταν η χώρα μπήκε κοινώς στην Ευρωζώνη.

    Η "δόξα" και η υπερηφάνεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανήκει στο παρελθόν. Το 2009, η Ελλάδα αναγνώρισε το οικονομικό της πρόβλημα, υπογραμμίζει η συντάκτης που μίλησε με νέους και νέες για το πως οι ίδιοι βλέπουν και βιώνουν την οικονομική κρίση. Οι συνέπειες της κρίσης, πλήττουν κυρίως τη νέα γενιά.

    Απογοήτευση και αγωνία για τους νέους

    Η συντάκτης περιγράφει εικόνες εξαθλίωσης στην κεντρική πλατεία της Αθήνας. Άνεργοι, κόσμος απογοητευμένος, ζητιάνοι στους δρόμους. Η Μαρία Παπαναγιωτάκη μιλώντας στο CNN, ανέφερε πως σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα. Ονειρεύεται να ζήσει στη Βρετανία ή την Αμερική όπου έχει συγγενείς και το δίκτυο "υποδοχής" θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη την προσαρμογή της.

    Ο Αριστοτέλης από τη μεριά του, θέλει να μείνει στη χώρα. "Αγαπώ τη χώρα μου και δεν θέλω να την εγκαταλείψω", λέει, αναδεικνύοντας προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά ζευγάρια Ελλήνων, όταν ο ένας από τους δύο αναγκάζεται να μεταναστεύσει.

    Το ζευγάρι γνωρίστηκε στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών όπου δούλευαν μαζί. Από τότε ζουν μαζί, αλλά έχουν αναγκαστεί να αναπροσαρμόσουν τη ζωή τους καθώς εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για πολύ λιγότερα χρήματα.

    Οι δυο τους, έχουν εισόδημα 1.160 ευρώ, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα έπαιρναν από κοινού 1.805. Στις τελευταίες εκλογές της 17ης Ιουνίου, δεν ψήφισαν καθώς το κόστος μετακίνησης στους τόπους καταγωγής τους ήταν πολύ υψηλό.

    Η πτώση του δικομματισμού

    Το δημοσίευμα κάνει αναδρομή μάλιστα στα εκλογικά αποτελέσματα άλλων χρόνων, καταγράφοντας την "παραδοσιακή" ψήφου δικομματισμού των Ελλήνων, ενώ αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που ανήκει στη λεγόμενη "νέα γενιά", έκανε τη μεγάλη έκπληξη διεκδικώντας την κυβέρνηση.

    "Οι Έλληνες έχουν γεννηθεί σε μια χώρα όπου η οικογενειακή πίστη στα παραδοσιακά κόμματα είναι βαθιά ριζωμένη στον εθνικό ψυχισμό, και κάπως έτσι ακόμα και μέχρι πριν μερικά χρόνια ψήφιζαν όπως οι πρόγονοι τους".

    Η χώρα μάχεται για το μέλλον της

    "Η ΝΔ είπε πως θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους δανεισμού, αλλά δε νοιώθω βέβαιη", λέει η Μαρία.

    Πάνω από το 50% των νέων κάτω των 26 ετών, είναι πλέον άνεργοι. Ένας στους τέσσερις κάτω των 39 χρονών, είναι επίσης άνεργος. Τα στοιχεία της Eurostat είναι ενδεικτικά και καταδεικνύουν τάσεις φυγής των νέων εργαζόμενων. Το 2010, το 2,5% των "εικοσάρηδων" έφυγε από την Ελλάδα και αντιστοίχως, το 2% των νέων 30-34 ετών.

    Τα όνειρα της μετανάστευσης

    Ο αδερφός του Αριστοτέλη, Νίκος, δηλώνει στο CNN ότι θέλει να φύγει για την Ολλανδία, αλλά θα επιστρέψει στη χώρα του σε πρώτη ευκαιρία. Ο Μάριος - Αριστοτέλης Κουλούρης, είναι ακόμα ένας νέος που μίλησε στη συντάκτη του κειμένου. Από τη μεριά του είπε πως "η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί και να αποκτήσει τις δικές της δυνάμεις. Πολιτικά και οικονομικά".

    Συμπληρώνει ότι η νέα γενιά θα πρέπει να γαλουχηθεί με τη λογική της παραγωγικότητας και ότι η οικονομική κρίση "θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης και θα απεμπολήσει τη λογική της οικονομικής εξάρτησης".

    Επιστροφή στην πατρίδα

    Η Χριστίνα Ψαρρά, 27 χρονών, σπούδασε στο London School of Economics, ενώ ο 33χρονος Γιώργος Σταθόπουλος σπούδασε στο Middlesex University. Παρότι σπούδασαν στο εξωτερικό, και οι δύο επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να εργαστούν εδώ.

    Περιγράφουν την πατρίδα τους ως μία χώρα όπου "το κάθε άτομο μαγειρεύει και για τον επισκέπτη, για αυτόν που φιλοξενεί, οι γονείς παραμένουν κοντά στα παιδιά τους, οι παρέες μαζεύονται σε σπίτια και συζητάνε". Όλα τα παραπάνω όμως, "θολώνουν" από την απόγνωση και τον φόβο που νοιώθουν οι νέοι που ακόμα μένει να δούμε το πως αυτό θα μεταφραστεί.

    Η οικονομική κρίση επηρεάζει τόσο την καθημερινή ζωή και την οικονομική κατάσταση των νέων, αλλά και τις μεταξύ τους ερωτικές σχέσεις. "Θα αναγκαστώ να φύγω από τη χώρα, αν η Μαρία αποφασίσει κάτι τέτοιο", καταλήγει ο Αριστοτέλης, κλείνοντας το δημοσίευμα.
    Condra
    Expert Member
    Last edited by Condra; 13/04/13, 16:04.
    ολα τριγυρω αλλαζουνε και ολα ιδια μενουν...
    Similar Threads

  • #2
    Όποιος έχει κάποιο πτυχίο και μια οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία καλό θα ήταν να το σκεφτεί και να πάρει τις αποφάσεις του σύντομα, προτού χειροτερέψουν τα πράγματα. Είναι κρίμα να υπάρχει τέτοια μαυρίλα σε άτομα της ηλικίας μου 27-29. Υποτίθεται αυτή είναι η νέα γενιά που θα έπρεπε να έχει κάποιον ενθουσιασμό και όνειρα για το μέλλον. Τι όνειρα να κάνεις όμως όταν το ζευγάρι μαζί βγάζει 1200 ευρώ...

    Comment


    • #3
      Με την ακρίβεια και την αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να κάνεις όνειρα.

      Comment


      • #4
        εγω παντως μετα απο 2 συνολικα χρονια εκτος ελλαδας πλεον πιστευω λιγοτερο στη μεταναστευση απο οτι τοτε, ναι μεν για καποιους που ειχαν σοβαρο προβλημα διαβιωσης ειναι λυση οπως και για καποιους με πολυ καλα πτυχια και προυπηρεσια, για τους υπολοιπους ημουν παντα αλλα τωρα ειμαι ακομα περισσοτερο επιφυλακτικος... απο οτι βλεπω εδω πολλοι καταληγουν σε κακες δουλειες και μετα απο μεγαλη ταλαιπωρια. η ελλαδα και οι συνθηκες εκει δεν ειναι καλες το ξερουμε ολοι, απο την αλλη ομως και η μεταναστευση δεν ειναι καλη, και μπορει να ειναι και πολυ κακη για πολλους.
        kostas
        Expert Member
        Last edited by kostas; 16/07/12, 06:06.

        Comment


        • #5
          Σε δύο χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Θα εκπλαγείς. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Καλύτερα χάλια δουλειά παρα ανεργία.

          Comment


          • #6
            Κώστα μπορεί να είναι όπως τα λες αλλά όπως λέει και ο κεφτές εδώ δεν μπορούμε ούτε τη χάλια δουλειά να βρούμε.Βέβαια κι εγώ που λέω θα φύγω,θα το κάνω με βαριά καρδιά όσο και αν με έχει πληγώσει η Ελλάδα....

            Comment


            • #7
              Originally posted by keftes View Post
              Σε δύο χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Θα εκπλαγείς. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Καλύτερα χάλια δουλειά παρα ανεργία.
              Δεν με πειράζει η ανεργία τόσο, όσο η αεργία.. Από κάποιο σημείο κι έπειτα στα 27 σου νοιώθεις ότι απλά δεν έχεις τίποτα να κάνεις, δεν πρόκειται να βρεις, δεν δεν δεν.. Και κάθεσαι άπραγος και περιμένεις τι? Εμένα τα ψυχολογικά μου με είχαν πιάσει. Το να μην έχεις δουλειά, οκ. Αλλά πλέον δεν έχεις και ελπίδα ότι θα βρεις. Εκεί σε τσακίζουν. Και μάλιστα στα 27-29 που σκέφτεσαι ότι καλώς ή κακώς πρέπει να θέσεις κάποιες βάσεις για τη μετέπειτα πορεία σου. Παντρεύεσαι ή ξεκινάς οικογένεια όταν είσαι άνεργος? Τίποτα από τα 2. Και τη σχέση σου αν καταφέρεις να κρατήσεις, τυχερός είσαι.

              Comment


              • #8
                Ναι δυστυχως αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, στην Ελλάδα κατάφεραν να σκοτώσουν την ελπίδα των νέων για κάτι καλύτερο και να επιβάλλουν (ΜΜΕ) μια μαυρίλα σε όλους.

                Comment


                • #9
                  Δυστυχώς παιδία, είναι ή η μια, ή η άλλη.. Η μένεις Ελλάδα, κρατάς τις παρέες σου, και την παλεύεις με δυσκολία ή πας εξωτερικό (με την προυπόθεση να χεις βρει κάτι καλό), τα περνάς δύσκολα, τουλάχιστον στην αρχή και βάζεις 5 φράγκα στην τσέπη σου.. Βέβαια, στον τομέα μου, Πληροφορική, το πρόβλημα της ανεργία δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά η παρατεταμένη αποχή, σε αφήνει εκτός και τεχνολογικών γνώσεων, ασχέτως αν παρακολουθείς τις εξελίξεις από μόνος σου.. Οπότε αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να φύγει και είναι και σε μια "λογική" ηλικία, 25-35, τότε καλό θα ήταν να δοκιμάσει την τύχη του και έξω..

                  Comment


                  • #10
                    Νομίζω ότι σε 4-5 χρονάκια η Ελλάδα θα έχει δουλειές και πολλοί από εμάς θα γυρίσουν πίσω.
                    Ο econnomist κατατάσσει την Ελλάδα στη 32 θέση ( από άποψη που ένα μωρό θα ήταν τυχερό να γεννηθεί.)
                    Διαβάστε

                    http://www.economist.com/news/215664...3-lottery-life

                    Comment


                    • #11
                      Εγώ από την άλλη διάβασα πως η ύφεση δεν θα μεταβληθεί μέχρι το 2030.

                      Comment


                      • #12
                        Τα άρθρα που λένε ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει στα επόμενα 5 χρόνια, νομίζω ΔΕΝ γράφτηκαν από ανθρώπους που έχουν έρθει στην Ελλάδα αλλά απλά από κειμενογράφους οι οποίοι παίρνουν μπροστά τους τα στατιστικά που έχει δώσει η κυβέρνηση στην ΕΕ. Ο σκοπός είναι να προσελκύσουν επενδυτές. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα όμως. Με θλίψη θα σου πω Itan ότι η Ελλάδα για να συνέλθει θέλει 20ετία, εκτός αν συμβεί κάποιο θαύμα, του τύπου βγαίνει κυβέρνηση που τους διαολοστέλνει όλους, όπως στην Ιρλανδία και ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα. Κι εννοείται στην Ελλάδα με το σύστημα των ΜΜΕ κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό.

                        Comment


                        • #13
                          η οικονομικη ιστορια δειχνει οτι ενα κρατος δεν εχει υφεση σuνεχεια αλλα υπαρχουν οικονομικοι κυκλοι.
                          http://en.wikipedia.org/wiki/Recession
                          http://en.wikipedia.org/wiki/List_of..._United_States.

                          Comment


                          • #14
                            Ναι Itan, καλύτερα όμως να κρίνουμε με βάση αυτά που ζούμε και όχι με βάση αυτά που διαβάζουμε.

                            Η οικονομική ιστορία ας λέει ό,τι θέλει. Η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία αλλά και η "πορεία" εξυγίανσής της, δεν δείχνει να συμφωνεί με τη wikipedia. Αν μιλάμε με γενικότητες και παραδείγματα από την παγκόσμια ιστορία, έχω να σου επισημάνω επίσης αρκετά παραδείγματα πολιτισμών/εθνικοτήτων/κρατών τα οποία εξαφανίστηκαν από το χάρτη επειδή είχαν ορυκτό πλούτο στον οποίο στόχευαν ισχυρότερα κράτη. Μπορούμε να μιλάμε ες αει με παραδείγματα. Και? Αλλάζει κάτι? Ο Έλληνας θα βρει δουλειά σε 5 χρόνια επειδή το λέει η wikipedia? Που ούτε καν αυτό λέει η wikipedia, απλά νομίζω παρερμηνεύουμε/προσαρμόζουμε στη δική μας περίπτωση κάτι άσχετο. Καλώς ή κακώς η πραγματικότητα είναι μια. Κι όποιος ζει στην Ελλάδα νομίζω θα γελάσει πικρά αν διαβάσει ότι σε 5 χρόνια τα πράγματα θα διορθωθούν επειδή έτσι γίνεται στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Η ιστορία δεν υπήρξε απλά. Κι ούτε είναι κυκλική. Κάτι που συνέβη δεν είναι νόμος κι ούτε απαραίτητο να συμβαίνει ξανά σε κάθε περίπτωση.

                            Comment


                            • #15
                              κι ομως ηδη αρχισε να δειχνει βελτιωση απο περισυ.τουλαχιστο θεσσαλονικη ανοιγουν συνεχεια νεα μαγαζια και οχι μονο καφε η φαγητο.2 γνωστες μου ανοιξαν καταστηματα με μεγαλη μεχρι τωρα επιτυχια

                              Comment

                              X
                              Working...
                              X
                              ×
                              Welcome to BOOST 95.5