Announcement

Collapse

Ελεύθερη Κυκλοφορία & Διαμονή στην ΕΕ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

Ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στην Ευρώπη


Ο παρών οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα δικαιώματά σας όταν κυκλοφορείτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα σας δώσει λεπτομερείς πρακτικές οδηγίες. Ο οδηγός λαμβάνει υπόψη το δίκαιο της ΕΕ όπως ίσχυε τον Απρίλιο του 2010.
Ο παρών οδηγός δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο και δεν είναι εξαντλητικός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή οποιοδήποτε πρόσωπο ενεργεί εξ ονόματός της δεν φέρει καμία ευθύνη για την ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που ακολουθούν.


Ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στην Ευρώπη: Περιεχόμενα
Κεφάλαιο 1 Τι είναι η ιθαγένεια της ΕΕ;
Κεφάλαιο 2 Ποιος μπορεί να επωφεληθεί;
Κεφάλαιο 3 Πού μπορείτε να ασκήσετε αυτό το δικαίωμα;
Κεφάλαιο 4 Ετοιμάζεστε για μετάβαση σε άλλη χώρα
  • Κανόνες Σένγκεν

Κεφάλαιο 5 Οι πρώτοι τρεις μήνες
  • Γνωστοποίηση της παρουσίας σας

Κεφάλαιο 6 Μετά από τρεις μήνες
Κεφάλαιο 7 Διοικητικές διατυπώσεις
  • Πολίτες της ΕΕ
  • Μέλη της οικογένειας που δεν είναι πολίτες της ΕΕ
  • Κυρώσεις

Κεφάλαιο 8 Διατήρηση του δικαιώματος διαμονής
  • Μέλη της οικογένειας

Κεφάλαιο 9 Δικαίωμα μόνιμης διαμονής
  • Διοικητικές απαιτήσεις

Κεφάλαιο 10 Ίση μεταχείριση
Κεφάλαιο 11 Περιορισμοί
Κεφάλαιο 12 Μεταβατικές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς
Κεφάλαιο 13 Πώς να προστατεύσετε τα δικαιώματά σας



Κεφάλαιο 1: Τι είναι η ιθαγένεια της EE;
Ιθαγένεια της ΕΕΔικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίαςΚεφάλαιο 2:Ποιος μπορεί να επωφεληθεί; Ποιος είναι πολίτης της ΕΕ;
Όπως εξηγείται προηγουμένως, πολίτης της ΕΕ είναι κάθε πρόσωπο το οποίο έχει την ιθαγένεια χώρας της ΕΕ.
Ποιος είναι μέλος της οικογένειας;Τί ισχύει για τα άλλα μέλη της οικογένειας;Τι ισχύει για τους άλλους συντρόφους;Δικαίωμα διαμονήςΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται σε αυτό το μέρος στα άρθρα 2 και 3 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 3: Πού μπορείτε να ασκήσετε αυτό το δικαίωμα;
Σε ποιες χώρες μπορείτε να ασκήσετε αυτό το δικαίωμα;
Μπορείτε να επωφεληθείτε από το δικαίωμα να κυκλοφορείτε και να διαμένετε ελεύθερα σε κάθε χώρα της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει και τις Αζόρες, τη Μαδέρα (Πορτογαλία), τα νησιά Άλαντ (Φινλανδία), τις Καναρίους Νήσους, τη Θέουτα και τη Μελίγια (Ισπανία) και τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα. Ισχύει επίσης για το Γιβραλτάρ.
Δεν ισχύει για τα αγγλονορμαδικά νησιά και τη Νήσο του Μαν, τις Φερρόες Νήσους (Δανία) ή τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη.
Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από το δικαίωμα στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, διότι οι χώρες αυτές συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Παρομοίως οι υπήκοοι αυτών των τριών χωρών μπορούν να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οδηγία δεν εφαρμόζεται όσον αφορά την Ελβετία. Εντούτοις, μπορείτε να έχετε ορισμένα δικαιώματα στην Ελβετία βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Ελβετίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων του 1999 και των σχετικών πρωτοκόλλων.
Τα δικαιώματα αυτά είναι πιο περιορισμένα από αυτά που προβλέπονται δυνάμει της οδηγίας. Μπορείτε να τηλεφορτώσετε τη συμφωνία από το:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:22002A0430(01):EL:HTML

Κεφάλαιο 4: Ετοιμάζεστε για μετάβαση σε άλλη χώραΧάσατε ή ξεχάσατε το διαβατήριό σας ή το δελτίο ταυτότητας;
Θέλετε να περάσετε τα σύνορα και αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχετε μαζί σας το δελτίο ταυτότητάς σας ή το διαβατήριο; Οι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των συνόρων δεν μπορούν να σας στείλουν πίσω προτού σας δώσουν κάθε εύλογη δυνατότητα να αποκτήσετε τα αναγκαία έγγραφα ή ζητήσουν να τους αποσταλούν τα έγγραφα αυτά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Μπορείτε επίσης να αποδείξετε με άλλα μέσα ότι καλύπτεσθε από το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής αποδεικνύοντας την ταυτότητα και την ιθαγένειά σας.

Κανόνες για τα μέλη της οικογένειάς σας
Τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι πολίτες της Ένωσης καλύπτονται από τους ίδιους ακριβώς κανόνες.
Τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι χώρας της ΕΕ [που καλούνται μέλη της οικογένειας που προέρχονται από τρίτη χώρα] μπορούν να εισέρχονται στο κράτος μέλος υποδοχής με ισχύον διαβατήριο. Εάν προέρχονται από ορισμένες
τρίτες χώρες οι οποίες υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης, μπορεί να τους ζητηθεί να προσκομίσουν θεώρηση εισόδου.
Οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι υπόκεινται σε θεώρηση απαριθμούνται στον κανονισμό (EΚ) αριθ. 539/2001, ή στην εθνική νομοθεσία στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Θεωρήσεις εισόδου;
Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να παρέχουν στα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα κάθε διευκόλυνση, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες θεωρήσεις. Οι θεωρήσεις αυτές εκδίδονται ατελώς το συντομότερο δυνατό και βάσει ταχείας διαδικασίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τις
τέσσερις εβδομάδες δεν δικαιολογούνται.
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να απαιτούν για τα μέλη της οικογένειάς σας μόνον θεωρήσεις εισόδου και όχι θεωρήσεις οικογενειακές ή διαμονής.

Τι έγγραφα χρειάζονται;
Το δικαίωμα εισόδου των μελών της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα προκύπτει από τους οικογενειακούς δεσμούς τους με εσάς που είστε πολίτης της Ένωσης.
Το μόνο που μπορούν να ζητήσουν οι προξενικοί υπάλληλοι είναι το διαβατήριό τους και ένα έγγραφο που να αποδεικνύει τους οικογενειακούς δεσμούς τους με εσάς, όπως πιστοποιητικό γάμου ή γεννήσεως και απόδειξη εξάρτησης, όταν απαιτείται.
Δεν μπορεί να ζητηθεί από τα μέλη της οικογένειάς σας να προσκομίσουν έγγραφα, όπως εισιτήρια, πιστοποιητικό απασχόλησης, φύλλα μισθοδοσίας, αποσπάσματα τραπεζικού λογαριασμού, απόδειξη στέγασης και μέσων διαβίωσης ή ιατρικό πιστοποιητικό.

Διαβατήριο χωρίς θεώρηση;
Τα μέλη της οικογένειάς σας δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν αυτομάτως στα σύνορα σε περίπτωση που δεν φέρουν ισχύον διαβατήριο ή, απαιτείται, θεώρηση εισόδου, όταν είναι σε θέση να αποδείξουν την ταυτότητά τους και τους οικογενειακούς δεσμούς τους με εσάς.

Δελτίο διαμονής = δεν απαιτείται θεώρηση
Κατοχή ισχύοντος δελτίου διαμονής που εκδόθηκε από χώρα της ΕΕ που υπάγεται στο χώρο Σένγκεν (βλ. παρακάτω) απαλλάσσει τα μέλη της οικογένειας από την απαίτηση θεώρησης σε άλλες χώρες της ΕΕ που υπάγονται στο χώρο Σένγκεν.
Εάν μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα κυκλοφορούν μεταξύ μιας χώρας της ΕΕ που υπάγεται στο Σένγκεν και μιας χώρας της ΕΕ που δεν υπάγεται στο Σένγκεν, μπορούν επίσης να απαλλάσσονται από την απαίτηση θεώρησης εάν φέρουν ισχύον δελτίο διαμονής μέλους της οικογένειας που έχει εκδοθεί από χώρα της ΕΕ άλλη από τη χώρα της εθνικής σας ιθαγένειας.

Επιβίβαση σε πτήση
Μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ενδοευρωπαϊκή πτήση με ισχύον διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας (τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα με ισχύον διαβατήριο). Μπορεί να γίνουν αποδεκτά άλλα έγγραφα ταυτότητας, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες του αντίστοιχου μεταφορέα.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;Κανόνες ΣένγκενΣυνοριακοί έλεγχοι στους πολίτες της ΕΕΚεφάλαιο 5: Οι πρώτοι τρεις μήνες
Περάσατε τα σύνορα! Και τώρα; Δικαίωμα διαμονής έως τρεις μήνες
Ειδική μεταχείριση αυτών που αναζητούν εργασία
Οι πολίτες της Ένωσης έχουν το δικαίωμα να διαμένουν άνευ όρων ή διατυπώσεων για περίοδο έξι μηνών ή και περισσότερο αν συνεχίζουν να αναζητούν εργασία στη χώρα υποδοχής της ΕΕ και έχουν πραγματική πιθανότητα να βρουν.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται σε αυτό το μέρος στο άρθρο 6 της οδηγίας.

Γνωστοποίηση της παρουσίας σας
Μπορεί να ζητηθεί από σας, καθώς και από τα μέλη της οικογένειάς σας να γνωστοποιήσετε την παρουσία σας εντός εύλογης προθεσμίας από την άφιξή σας. Έτσι οι δημόσιες αρχές της χώρας υποδοχής της ΕΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με περισσότερες λεπτομέρειες την κυκλοφορία του πληθυσμού στην επικράτειά τους.
Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιλέξουν να μην απαιτήσουν τη γνωστοποίηση της παρουσίας σας.

Τι συμβαίνει αν δεν γνωστοποιήσετε την παρουσία σας;
Η μη συμμόρφωσή σας ή η μη συμμόρφωση των μελών της οικογένειάς σας με την απαίτηση γνωστοποίησης της παρουσίας σας μπορεί να επισύρει διοικητικές κυρώσεις που θα είναι αναλογικές και δεν θα εισάγουν διακρίσεις. Τούτο σημαίνει ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι ανάλογες προς την παράβαση που διεπράχθη και ταυτόχρονα πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που θα επιβάλλονταν στους υπηκόους της χώρας υποδοχής της ΕΕ.
Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορείτε να απελαθείτε για την παράβαση και μόνον αυτού του κανόνα.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στο άρθρο 5 παράγραφος 5 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 6: Μετά από 6 τρεις μήνες
Τι ισχύει εάν θέλετε να διαμείνετε άνω των τριών μηνών;
Εξαρτάται από την ιδιότητά σας. Το δικαίωμά σας να διαμένετε άνω τριών μηνών υπόκειται σε ορισμένους όρους. Η φύση αυτών των όρων εξαρτάται από την ιδιότητά σας στη χώρα υποδοχής της ΕΕ.
Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, πάροχοι υπηρεσιών Οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν δικαίωμα διαμονής χωρίς άλλους όρους εκτός από το να είναι μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι παρέχοντες προσωρινά υπηρεσίες στη χώρα υποδοχής της Ένωσης.
Για λεπτομέρειες όσον αφορά τις μεταβατικές ρυθμίσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των μισθωτών, βλ. παρακάτω Κεφάλαιο 12.

Διατήρηση της ιδιότητας του μισθωτού ή του αυτοαπασχολούμενουΔικαιώματα των μελών της οικογένειας σας
Τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν το δικαίωμα να διαμένουν μαζί σας υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους που παρουσιάζονται συνοπτικά στο παρόν κεφάλαιο.

Εξαίρεση για μέλη της οικογένειας των σπουδαστώνΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν
μέρος στο άρθρο 7 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 7: Διοικητικές διατυπώσεις
Τι διοικητικές διατυπώσεις μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε για να μπορείτε να διαμείνετε άνω των τριών μηνών;

Εγγραφή
Μπορεί να σας ζητηθεί να εγγραφείτε στις αρμόδιες αρχές αλλά μόνον για διάστημα διαμονής που υπερβαίνει τους τρεις μήνες.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να μην απαιτήσουν από τους πολίτες της Ένωσης να εγγραφούν.
Πιστοποιητικό και προθεσμία Η προθεσμία εγγραφής καθορίζεται από κάθε χώρα της ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες από την ημερομηνία της άφιξης. Η αρμόδια εθνική αρχή πρέπει να σας χορηγήσει πιστοποιητικό εγγραφής στο οποίο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνσή σας, καθώς και η ημερομηνία εγγραφής, αμέσως μετά την προσκόμιση των απαιτούμενων εγγράφων.

Κατάργηση των αδειών διαμονήςΤι σημαίνει επαρκείς πόροι;Τι ισχύει για τα μέλη της οικογένειας;Επικύρωση και μετάφραση εγγράφωνΤι ισχύει για τα τέλη;
Οι βεβαιώσεις εγγραφής πρέπει να χορηγούνται ατελώς ή έναντι τέλους που δεν υπερβαίνει αυτό που επιβάλλεται στους ημεδαπούς για τη χορήγηση παρεμφερών εγγράφων, όπως των εθνικών δελτίων ταυτότητας.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στο άρθρο 8 της οδηγίας.

Μέλη της οικογένειας που δεν είναι πολίτες της ΕΕΠροθεσμίες και ισχύς
Τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση δελτίου διαμονής, όταν η προβλεπόμενη περίοδος παραμονής υπερβαίνει τους τρεις μήνες.
Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να είναι κάτω των τριών μηνών από την ημερομηνία άφιξης.
Το δελτίο διαμονής εκδίδεται εντός έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης με ισχύ πέντε έτη (ή για την προβλεπόμενη περίοδο παραμονής σας, εάν η περίοδος αυτή είναι μικρότερη των πέντε ετών) από την ημερομηνία έκδοσης. Το δελτίο διαμονής πρέπει να εκδίδεται ως αυτοτελές έγγραφο και όχι με τη μορφή αυτοκόλλητου σε διαβατήριο. Η βεβαίωση υποβολής της αίτησης χορηγείται αμέσως.

Επικύρωση και μετάφραση εγγράφωνΤι ισχύει για τα τέλη;
Τα δελτία διαμονής πρέπει να εκδίδονται ατελώς ή έναντι τέλους που δεν υπερβαίνει αυτό που επιβάλλεται στους ημεδαπούς για τη χορήγηση παρεμφερών εγγράφων.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 9 έως 11 της οδηγίας.

Κυρώσεις
Τι συμβαίνει αν δεν έχετε υποβάλει αίτηση για ένα απαιτούμενο έγγραφο;
Αν εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας δεν συμμορφωθείτε με την απαίτηση να εγγραφείτε ή να υποβάλετε αίτηση για δελτίο διαμονής, είναι δυνατόν να σας επιβληθούν κυρώσεις που θα είναι αναλογικές και δεν θα εισάγουν διακρίσεις. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιβάλλουν τις ίδιες κυρώσεις με αυτές που επιβάλλονται στους ημεδαπούς επειδή δεν έχουν μαζί τους το δελτίο ταυτότητας. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δυνατόν να σας απελάσουν ή τα μέλη της οικογένειάς σας για απλή παράβαση αυτού του κανόνα.

Μπορεί να είστε υποχρεωμένοι να έχετε μαζί σας τα έγγραφα;
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να απαιτούν ότι οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους βεβαίωση εγγραφής ή δελτίο διαμονής και να διενεργούν ελέγχους, αλλά μόνον εφόσον η ίδια υποχρέωση ισχύει για τους ημεδαπούς σε σχέση με το δελτίο ταυτότητάς τους.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 8 παράγραφος 2 και 9 παράγραφος 3 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 8: Διατήρηση του δικαιώματος διαμονήςΣυνέπειες της απέλασηςΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;Μέλη της οικογένειαςΘάνατος ή αναχώρηση του πολίτη της ΕΕ
Ο θάνατός σας δεν συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος διαμονής των μελών οικογένειας που προέρχονται από τρίτη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαμείνει στη χώρα υποδοχής της ΕΕ ως μέλη της οικογένειάς σας τουλάχιστον ένα έτος πριν από το θάνατό σας.

Μαθητές και οι γονείς τους
Σε περίπτωση αναχώρησής σας, τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα καταρχήν δεν διατηρούν το δικαίωμα διαμονής τους, αλλά η αναχώρηση ή ο θάνατός σας δεν πρέπει να επηρεάζουν το δικαίωμα διαμονής των παιδιών σας ή του γονέα ο οποίος έχει πράγματι την επιμέλεια των παιδιών, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, αν τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Διαζύγιο ή τερματισμός της καταχωρημένης συμβίωσης
Τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα μπορούν να αποκτήσουν αυτόνομο δικαίωμα διαμονής αν, πριν από την έναρξη των διαδικασιών διαζυγίου ή λήξης της καταχωρημένης συμβίωσης, ο γάμος ή η καταχωρημένη συμβίωση είχε διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ενός χρόνου στη χώρα διαμονής της ΕΕ.


Τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα μπορούν να αποκτήσουν και αυτά αυτόνομο δικαίωμα διαμονής εάν, με συμφωνία μεταξύ των συζύγων ή των συντρόφων ή με απόφαση του δικαστηρίου, έχουν την επιμέλεια των παιδιών σας ή το δικαίωμα επικοινωνίας με το ανήλικο παιδί τους, υπό τον όρο ότι το δικαστήριο αποφάσισε ότι η επικοινωνία αυτή πρέπει να γίνεται στη χώρα υποδοχής της Ένωσης.
Στην περίπτωση του δικαιώματος επικοινωνίας με ένα ανήλικο παιδί, το δικαίωμα διαμονής διατηρείται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Ιδιαιτέρως δύσκολες περιστάσεις
Τα μέλη της οικογένειας αποκτούν επίσης αυτόνομο δικαίωμα διαμονής, αν αυτό υπαγορεύεται από ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, όπως σε περίπτωση που έχουν καταστεί θύματα οικογενειακής βίας ενόσω υφίστατο ο γάμος ή η καταχωρημένη συμβίωση.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 12 και 13 της οδηγίας.

Δικαίωμα μόνιμης διαμονής
Ποια είναι τα δικαιώματά σας μετά από πέντε έτη συνεχούς νόμιμης διαμονής;
Η οδηγία προβλέπει δικαίωμα μόνιμης διαμονής για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Πώς την αποκτούν οι πολίτες της ΕΕ;
Το μόνο που χρειάζεστε είναι πέντε χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής στη χώρα υποδοχής της ΕΕ και έχετε το δικαίωμα να διαμείνετε εκεί σε μόνιμη βάση! Το δικαίωμα αυτό χορηγείται σε σας απευθείας από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Το δικαίωμα αυτό δεν υπόκειται σε όρους, μπορείτε όμως να το απολέσετε;
Όταν αποκτηθεί, το δικαίωμα αυτό δεν υπόκειται στους όρους που προβλέπονται στα παραπάνω κεφάλαια 6 και 7. Μπορείτε να απολέσετε αυτό το δικαίωμα μόνο κατόπιν απουσίας για περίοδο που υπερβαίνει δύο συναπτά έτη.

Αποδεκτές απουσίεςΠώς την αποκτούν τα μέλη της οικογένειάς σας;
Τα μέλη της οικογένειάς σας που έχουν διαμείνει νόμιμα μαζί σας στη χώρα υποδοχής της ΕΕ για πέντε χρόνια αποκτούν και αυτά το δικαίωμα της μόνιμης διαμονής.
Τα μέλη της οικογένειάς σας που διατήρησαν το δικαίωμα διαμονής στη χώρα υποδοχής της ΕΕ σε περίπτωση θανάτου σας, αναχώρησης ή τερματισμού των οικογενειακών δεσμών, μπορούν να αποκτήσουν και αυτά το δικαίωμα της μόνιμης διαμονής από μόνα τους μετά από πέντε χρόνια διαμονής.

Ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενουςΜέλη της οικογένειαςΠού μπορώ να βρω περισσότερες λεπτομέρειες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 16 και 17 της οδηγίας.

Διοικητικές απαιτήσεις
Τι χρειάζεται να κάνετε για να αποδείξετε την κατάσταση μόνιμης διαμονής σας;
Τι έγγραφο θα σας χορηγηθεί;
Το δικαίωμα μόνιμης διαμονής σας ως πολίτη της ΕΕ αποδεικνύεται από ένα έγγραφο που πιστοποιεί τη μόνιμη διαμονή το οποίο πρέπει να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό μετά από αίτησή σας, Δεν είστε υποχρεωμένος να υποβάλετε αίτηση, αλλά
θα ήταν χρήσιμο να αποδείξετε την ιδιότητά σας του μονίμου κατοίκου.

Και στα μέλη της οικογένειάς σας;
Στα μέλη της οικογένειάς σας που είναι και αυτά πολίτες της ΕΕ θα χορηγηθεί το ίδιο έγγραφο.
Τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το δελτίο μόνιμης διαμονής προτού λήξει η ισχύς του κανονικού δελτίου διαμονής. Το δελτίο της μόνιμης διαμονής πρέπει να τους χορηγηθεί εντός έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης. Το δελτίο της μόνιμης διαμονής ανανεώνεται αυτομάτως ανά
δεκαετία.

Κυρώσεις
Εάν τα μέλη της οικογένειάς σας που προέρχονται από τρίτη χώρα δεν συμμορφωθούν με την απαίτηση να υποβάλουν αίτηση για δελτίο μόνιμης διαμονής, μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα είναι αναλογικές και δεν θα εισάγουν διακρίσεις.
Ωστόσο, δεν μπορούν να απελαθούν για απλή παράβαση αυτού του κανόνα.
Πού μπορώ να βρω περισσότερες λεπτομέρειες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν μέρος στα άρθρα 19 και 20 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 10: Ίση μεταχείριση
Τι άλλα δικαιώματα έχετε εάν κυκλοφορείτε για να ζήσετε ή να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ;
Αν κυκλοφορείτε για να ζήσετε ή να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ έχετε μια ολόκληρη σειρά πρόσθετων δικαιωμάτων που δίνουν περιεχόμενο και καθιστούν χρήσιμη την ελευθερία της κυκλοφορίας.

Ίση μεταχείριση
Το σημαντικότερο από αυτά τα δικαιώματα είναι το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης.
Το άρθρο 18 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας εντός του πεδίου εφαρμογής των συνθηκών και με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων.
Η οδηγία επεκτείνει αυτό το δικαίωμα στα μέλη της οικογένειας, το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν στην επικράτεια της χώρας υποδοχής της ΕΕ απολαύουν ίσης μεταχείρισης με τους ημεδαπούς αυτής της χώρας της ΕΕ εντός του πεδίου εφαρμογής της Συνθήκης.

Τι άλλα ευεργετήματα απορρέουν από αυτήν;
Χάρη στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, έχετε το δικαίωμα στα περισσότερα πλεονεκτήματα και ευεργετήματα (μεταξύ άλλων, κυρίως, σε όλα τα κοινωνικά και φορολογικά πλεονεκτήματα) που χορηγούνται από τη χώρα υποδοχής της ΕΕ στους
υπηκόους της. Για παράδειγμα:

Επιδοτούμενοι ταξιδιωτικοί ναύλοιΤέλη εγγραφής και δίδακτρα
Έχετε δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση ακριβώς με τους ίδιους όρους με τους ημεδαπούς (π.χ., δεν υπάρχουν τέλη εγγραφής ή δίδακτρα εάν δεν ισχύουν για τους υπηκόους, ούτε αριθμητικές ποσοστώσεις για τους πολίτες της ΕΕ, ούτως ώστε οι χώρες της ΕΕ να μην μπορούν να παρέχουν προτιμησιακή πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα στους δικούς τους
υπηκόους).

Κοινωνική πρόνοια
Έχετε δικαίωμα στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας για τους ίδιους λόγους με τους υπηκόους της χώρας υποδοχής της ΕΕ.
Η χώρα υποδοχής της ΕΕ προβλέπει επιπλέον πλεονέκτημα για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος προκειμένου να στηρίξει το κόστος της στέγασής τους; Εάν ναι, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση για αυτό το ευεργέτημα και θα σας αντιμετωπίσουν ακριβώς όπως και τους υπηκόους του εν λόγω κράτους.


Μια σημαντική εξαίρεση είναι ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν ότι δεν θα χορηγήσουν το δικαίωμα σε κοινωνικές παροχές κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών διαμονής σε σας και τα μέλη της οικογένειάς σας (και για ακόμη μεγαλύτερη περίοδο για τους αναζητούντες εργασία), αν δεν είστε μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος.


Οι χώρες της ΕΕ μπορούν επίσης να αποφασίζουν να μη χορηγούν σπουδαστική βοήθεια (π.χ. σπουδαστικές υποτροφίες ή σπουδαστικά δάνεια) σε άλλα πρόσωπα εκτός από μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, πρόσωπα που διατηρούν αυτή την ιδιότητα και στα μέλη των οικογενειών τους. Ωστόσο, πρέπει να σας χορηγηθεί αυτή η βοήθεια μόλις αποκτήσετε το δικαίωμα της μόνιμης διαμονής.

Πρόσβαση στην αγορά εργασίαςΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;Κεφάλαιο 11: Περιορισμοί
Για ποιους λόγους μπορούν οι χώρες της ΕΕ να περιορίσουν την ελευθερία κυκλοφορίας και διαμονής;
Λόγοι δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς για λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας.
Οι περιορισμοί αυτοί, όπως άρνηση εισόδου, άρνηση διαμονής ή απέλαση, πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην οδηγία.

Εγγυήσεις
Υπάρχουν σημαντικές εγγυήσεις που προβλέπονται από την οδηγία για να διασφαλιστεί ότι οι περιορισμοί αυτοί ασκούνται ορθά από τις χώρες της ΕΕ.

ΑναλογικότηταΠρόσθετες εγγυήσεις
Προηγούμενες ποινικές καταδίκες δεν αποτελούν αφεαυτές λόγους για τον περιορισμό του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής. Τα περιοριστικά μέτρα επίσης δεν μπορούν να στηρίζονται μόνο σε εκτιμήσεις γενικής πρόληψης.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να συμβουλευτούν το προηγούμενο ποινικό μητρώο σας, αλλά δεν μπορούν να απαιτούν από εσάς ένα τέτοιο έγγραφο ή βεβαίωση καλής διαγωγής.

Παράγοντες που λαμβάνονται υπόψηΑυξημένη προστασία για τους μόνιμους κατοίκους και τους ανηλίκους
Οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους που έχουν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής έχουν μόνιμη προστασία κατά της απέλασης, δεδομένου ότι μπορούν να απελαθούν μόνο για σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.
Όταν πρόκειται για πολίτες της ΕΕ που έχουν διαμείνει στη χώρα υποδοχής της ΕΕ κατά τα προηγούμενα 10 έτη ή είναι ανήλικοι (σε περίπτωση ανηλίκων, η απέλαση μπορεί επίσης να δικαιολογηθεί εάν είναι απαραίτητη για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού).

Δημόσια υγεία
Όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία, μόνον οι πολύ σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες μπορούν να δικαιολογήσουν μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία. Όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι αναγκαίο, μπορεί να σας ζητηθεί, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία άφιξης, δωρεάν ιατρική εξέταση.
Εν πάση περιπτώσει, οι ασθένειες οι οποίες επέρχονται τρεις μήνες μετά την ημερομηνία άφιξης δεν δικαιολογούν απέλαση.

Διαδικαστικές εγγυήσειςΔυνατότητα δικαστικής προσφυγής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν δικαστική και, ενδεχομένως, διοικητική προσφυγή, προκειμένου να προσβάλουν ή να ζητήσουν την αναθεώρηση απόφασης η οποία έχει ληφθεί εις βάρος τους για τους προαναφερόμενους λόγους. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να επιτρέπουν τον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης, καθώς και των γεγονότων και των περιστάσεων στις οποίες βασίζεται το προτεινόμενο μέτρο.
Αν η αίτηση προσφυγής συνοδεύεται από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή της εκτέλεσης αυτής της απόφασης, η απομάκρυνση από την επικράτεια δεν μπορεί να διενεργηθεί προτού ληφθεί απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα.

Απέλαση ως φυσική συνέπεια μιας ποινής κράτησηςΑπαγόρευση εισόδου
Επίσης, μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος σε απελαθέντες πολίτες και στα μέλη της οικογένειάς τους για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας, αλλά αυτοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την άρση αυτής της απαγόρευσης μετά από εύλογη χρονική περίοδο και, εν πάση περιπτώσει, μετά την πάροδο τριετίας από την εκτέλεση της οριστικής απόφασης απαγόρευσης εισόδου.

Κατάχρηση δικαιώματος και απάτη
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να αρνούνται, να τερματίζουν ή να ανακαλούν οποιοδήποτε δικαίωμα που αναγνωρίζεται από την παρούσα οδηγία σε περίπτωση κατάχρησης δικαιώματος ή απάτης, όπως είναι η περίπτωση του εικονικού γάμου ή πλαστών εγγράφων.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες λεπτομέρειες;
Μπορείτε να βρείτε την ακριβή νομική διατύπωση του θέματος που καλύπτεται στο παρόν
μέρος στο Κεφάλαιο VI (άρθρα 27 έως 33) και στο άρθρο 35 της οδηγίας.

Κεφάλαιο 12: Μεταβατικές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς
Μεταβατικές ρυθμίσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των μισθωτώνΠού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσο η χώρα της ΕΕ όπου θα θέλατε να εργαστείτε περιορίζει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, επισκεφθείτε τον επίσημο δικτυακό τόπο http://ec.europa.eu/eures όπου μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.
Μπορείτε επίσης να συμβουλευθείτε τον οδηγό της Επιτροπής για την απασχόληση σε μια άλλη χώρα της ΕΕ ο οποίος εκπονήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ίσων ευκαιριών και υπάρχει στη διεύθυνση
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=25&langId=el&pubId=215&type=2&furtherPubs=yes

Κεφάλαιο 13: Πώς να προστατέψετε τα δικαιώματά σας
Πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες;
Τι μπορείτε να κάνετε εάν θεωρείτε ότι δεν έχουν τηρηθεί τα δικαιώματά σας;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής, μπορείτε να συμβουλευτείτε την επιγραμμική δικτυακή πύλη πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Η Ευρώπη σας: http://ec.europa.eu/youreurope
Επίσης, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο: http://ec.europa.eu/about/ds_el.htm
Εάν επιθυμείτε να έχετε πρόσβαση στη νομοθεσία της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία, μπορεί να επισκεφτείτε την επιγραμμική πύλη πρόσβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο δίκαιο της ΕΕ, EUR-Lex http://eur-lex.europa.eu/el/index.htm

Θεωρείτε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά σας;
Εάν νομίζετε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής σας, μπορείτε να προσφύγετε στα αρμόδια εθνικά δικαστήρια ή στους διοικητικούς φορείς. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα εθνικά δικαστήρια είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας που μπορεί να σας αποζημιώσει ή να δώσει εντολή σε έναν φορέα να σας αποζημιώσει ή να πάψει να πράττει κάτι. Θα πρέπει να αποταθείτε για βοήθεια σε έναν τοπικό δικηγόρο.
Η Υπηρεσία προσανατολισμού για τους πολίτες είναι μια ευρωπαϊκής κλίμακας υπηρεσία που σας προσφέρει νομικές πληροφορίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας και συμβουλές για τα δικαιώματά σας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απαντήσεις παρέχονται δωρεάν, εντός 8 ημερολογιακών ημερών, σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/citizensrights

Εάν νομίζετε ότι το πρόβλημά σας προκλήθηκε από κακή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ από μέρους των δημόσιων εθνικών αρχών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα SOLVIT, ένα δίκτυο σε επιγραμμική σύνδεση για την επίλυση προβλημάτων, στο οποίο οι χώρες της ΕΕ συνεργάζονται για να επιλύσουν προβλήματα χωρίς νομικές διαδικασίες. Για
περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/solvit
Εάν νομίζετε ότι δεν έχουν γίνει σεβαστά τα δικαιώματά σας και έχετε εξαντλήσει τα επανορθωτικά μέτρα που αναφέρονται προηγουμένως, μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικτυακό τόπο
http://ec.europa.eu/community_law/your_rights/your_rights_forms_el.htm
Έχετε επίσης δικαίωμα να υποβάλετε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να υποβάλετε την αναφορά σας, επισκεφτείτε τον: http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?id=49&language=EL

EL
NE-32-10-299-EL-C
doi: 10.2758/38340
See more
See less

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ & ΣΚΩΤΙΑ.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ & ΣΚΩΤΙΑ.

    Καλησπέρα σας.

    Έχω φτάσει σε απόγνωση και σε λίγο καιρό σκοπεύω να μεταναστεύσω μόνιμα στο εξωτερικό για να βρω μια κανονική εργασία ώστε να μπορέσω να ζήσω επιτέλους αξιοπρεπώς.

    Μετά από μέγαλο ψάξιμο, έχω επιλέξει ανάμεσα σε Νορβηγία και Σκωτία (και πιο συγκεκριμένα, σε Bergen και Εδιμβούργο).

    Είδα σε πολλά πόστ ότι, εδώ και μερικούς μήνες, έχουν φύγει πολλοί για Νορβηγία και έχουν ήδη μάθει αρκετά και ενδιαφέροντα για αυτή την τόσο πολιτισμένη χώρα.

    Έχω ήδη ψάξει & μόνος μου το θέμα και, τις επόμενες μέρες, θα πάω και στην πρεσβεία της Νορβηγίας για να μάθω περισσότερα.

    Όμως θα ήθελα, όποτε έχετε φυσικά χρόνο & προθυμία, να μου δώσετε κι εσείς μερικές σημαντικές πληροφορίες, ώστε να επιβεβαιώσω κάπως όλα όσα έχω μάθει μέχρι τώρα.

    Να βοηθήσω κι εγώ λίγο.

    1. Ποια έγγραφα χρειάζομαι για να ταξιδεύσω, ως πολίτης από μέλος της Ε.Ε.??
    Τι χρειάζεται πρώτα να κάνω με το που θα πάω στη χώρα??

    Άκουσα πως μπορώ να μετακινούμαι ελεύθερα 3 μήνες.

    Αν δε βρω εργασία, μετά τους 3 μήνες, θα πρέπει να φύγω ή θα πρέπει να αποδείξω ότι έχω αρκετά χρήματα στην τράπεζα για να παραμείνω??

    Εσείς πώς άνοιξατε τραπεζικό λογαρισμό και πόσα πήρατε μαζί σας??

    Πόσο είναι περίπου ο βασικός κατώτατος μισθός??

    2. Πάμε λίγο και στις δαπάνες.
    Τιμές και ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ και τρόφιμα??
    Το χαμηλότερο ενοίκιο ποιο είναι (στο Bergen κυρίως) και πόσο πληρώνεις περίπου κάθε μήνα (φως, νερό, τηλέφωνο)??

    Εγκληματικότητα στις πόλεις??
    Υπάρχει όντως πρόβλημα με το σκοτάδι, αλλά όχι τόσο στα νότια??

    3. Και κάτι τελευταία.
    Άκουσα πως τελευταία υπάρχει αρκετή ζήτηση από Έλληνες που έρχονται στη χώρα.

    Πώς βλέπουν οι Νορβηγοί τους έλληνες μετανάστες??

    Από πού και με πόσα χρήματα μπορούν να μάθουν οι νεοεισερχόμενοι τη γλώσσα??

    Από όσο ξέρω, τα Νορβηγικά είναι σχετικά η πιο εύκολη από τις Σκανδιναβικές γλώσσες και, άμα έχεις μεγάλη όρεξη, μέσα σε ένα χρόνο μαθαίνεται εύκολα.

    Εύχομαι να μη κούρασα με τις πολλές ερωτήσεις μου, απλά επειδή είδα αρκετό κόσμο ενθουσιασμένο με τη νέα τους ζωή, φαντάζομαι πως θα έχουν αποκτήσει τη στοιχειώδη εμπειρία για να δώσουν μερικά info ακόμα!!

    Μπορείτε να απαντήσετε σε όσα και όποτε εσείς θέλετε.

    Δεν επείγομαι εδώ και τώρα άλλωστε...

    Ελπίζω να καταλάβετε τη θέση που βρίσκομαι τόσο καιρό, χωρίς να μπορέσω να βρω ούτε μία (έστω προσωρινή) δουλειά και να με βοηθήσετε για να φύγω μια ώρα αρχίτερα από εδώ...

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Νorwich

    Υ.Γ. Αν γνωρίζει κάποιος τις απαντήσεις μόνο για την εναλλακτική επιλογή της Σκωτίας, ευχαρίστως να βοηθήσει για Εδιμβούργο μεριά!

  • #2
    Kαλωσήρθες norwich, θα σου απαντήσω σε αυτά που γνωρίζω:

    - Ποια έγγραφα χρειάζομαι για να ταξιδεύσω, ως πολίτης από μέλος της Ε.Ε.?
    Ως πολίτης της Ε.Ε. χρειάζεσαι μόνο το διαβατήριο για να ταξιδέψεις σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

    - Τι χρειάζεται πρώτα να κάνω με το που θα πάω στη χώρα?
    Να τακτοποιήσεις τη διαμονή σου. Εάν δεν γνωρίζεις κάποιον που μπορεί να σε φιλοξενήσει, μπορείς να μείνεις σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Στη συνέχεια ψάχνεις για δουλειά, που θα σου προσφέρει μόνιμη παραμονή, και κάνεις τα χαρτιά σου με την εφορία, το δήμο κ.α.

    - Άκουσα πως μπορώ να μετακινούμαι ελεύθερα 3 μήνες.
    Είναι αλήθεια.

    - Αν δε βρω εργασία, μετά τους 3 μήνες, θα πρέπει να φύγω ή θα πρέπει να αποδείξω ότι έχω αρκετά χρήματα στην τράπεζα για να παραμείνω??
    Χωρίς μόνιμη άδεια παραμονής πρέπει να φύγεις αναγκαστικά από την χώρα μετά από 3 μήνες. Μπορείς να ξαναγυρίσεις όποτε θέλεις και να μείνεις για άλλους 3 μήνες.

    - Εσείς πώς άνοιξατε τραπεζικό λογαρισμό?
    Με το ΑΦΜ της χώρας, που εκδόθηκε αφού είχα κάνει εγγραφή στο κέντρο μετανάστευσης και είχα άδεια παραμονής (Σουηδία).

    - Πώς βλέπουν οι Νορβηγοί τους έλληνες μετανάστες?
    Όπως βλέπουν τους Ισπανούς. Ως ανθρώπους που έρχονται από μια χώρα με μεγάλες δυσκολίες.

    - Από όσο ξέρω, τα Νορβηγικά είναι σχετικά η πιο εύκολη από τις Σκανδιναβικές γλώσσες και, άμα έχεις μεγάλη όρεξη, μέσα σε ένα χρόνο μαθαίνεται εύκολα.
    Δεν είναι δύσκολη. Μάλιστα, θα καταλαβαίνεις και σουηδικά μόλις τη μάθεις, αφού διαφέρουν ελάχιστα.

    Comment


    • #3
      Καλώς ήρθες... έχω ζήσει στη Σκωτία μπορώ να κάνω περιγραφές καθημερινότητας, αλλά χρόνια πριν και φοβάμαι πως ότι μέτρο σύγκρισης να σου δώσω τώρα θα είναι πέραν του πραγματικού... (όσο αφορά σε αυτά που ρωτάς για επίπεδα μισθών, εξόδων...κτλ) :(

      Εδιμβούργο είναι πανέμορφη πόλη για να ζείς...

      Comment


      • #4
        Ευχαριστώ και τους δυο σας για την απάντηση.

        Ναι η Νορβηγία ανήκει στον ΕΟΧ, έχει υπογράψει το Σένγκεν όπως και πολλές άλλες συμφωνίες με την Ε.Ε.

        Είναι σωστό φυσικά το ότι πρέπει να βγάλω διαβατήριο, αν θέλω να μείνω μόνιμα, αφού οι αρχές της χώρας ζητάνε αντίγραφο διαβατηρίου.
        Μόνο για 3 μήνες, σαν απλός τουρίστας, μπορώ να κινούμαι και με την νέα ταυτότητα.

        Έμαθα κι από άλλη πηγή ότι με το που θα φτάσω στη χώρα, θα πρέπει πρώτα να πάω σ'ένα αστυνομικό τμήμα για να εγγραφώ στον πληθυσμό, αλλά και όταν θα βρω δουλειά, για να μου δώσουν έναν προσωπικό αριθμό ασφάλισης που είναι χρήσιμος παντού (π.χ. να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό και να κάνω συναλλαγές, να υποβάλω φορολογικές δηλώσεις κλπ).

        Εδώ κι ένα χρόνο, λοιπόν, ψάχνω να βρω ευκαιρίες στο εξωτερικό, όπου κατέληξα σε Νορβηγία και Σκωτία.

        Έμαθα ότι η ανεργία είναι γύρω στο 3,3% και ότι το καθεστώς ανέργου της Νορβηγίας δεν είναι καθόλου ίδιο με αυτό της Ελλάδας.

        Εδώ πήγε ένας γνωστός απόφοιτος λυκείου και, χωρίς να γνωρίζει καλά τη γλώσσα στην αρχή, βρήκε δουλειά σαν ελαιοχρωματιστής με αρκετά καλό μισθό.

        Μία από αυτές τις μέρες θα ρωτήσω τη νορβηγική πρεσβεία να μάθω ακόμα περισσότερα και μετά θα πάω και σε ένα δικηγόρο να μου επικυρώσει μερικά μεταφρασμένα αντίγραφα στα αγγλικά, όπου έχω βάλει τη σφραγίδα της Χάγης. (απολυτήριο, πτυχίο, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης)

        Έχω μαζέψει και μερικά έντυπα, με αίτηση από τον ασφαλιστικό μου φορέα που είναι το ΙΚΑ, για να έχω υγειονομική περίθαλψη και ασφάλιση στο εξωτερικό (S1, S2, U1, U2) μαζί με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας.

        Οπότε, το μόνο που έμεινε στην ουσία, είναι να δούμε το θέμα σχετικά με τη διαμονή και τη σίτιση.

        Εγώ διατηρώ στην Ελλάδα έναν τραπεζικό λογαριασμό από όπου μπορώ να κάνω ανάληψη χρημάτων μέσω ενός ΑΤΜ στη Νορβηγία ή στη Σκωτία, με ταυτόχρονη μετατροπή νομίσματος.

        Επειδή είναι όντως πολύ ακριβά τα σπίτια στο Όσλο, σκεφτόμουν να βρω ένα σπίτι στο Μπέργκεν, όπου είναι στα παράλια και είναι πιο ήπιο το κλίμα, αλλά παράλληλα και τα ενοίκια είναι κάπως πιο νορμάλ.

        Το θέμα είναι πως αν δω ότι και στο Μπέργκεν είναι πολύ τσουχτερά τα ενοίκια και δεν καταφέρω να βρω με τη μία κάτι φθηνό, τότε θα αναγκαστώ να διανυκτερεύσω σε κανένα hostel(ξενώνα) ή σε κανένα hotel καμίας μικρότερης επαρχιακής πόλης (π.χ. Haugesund) ...

        Είχα σκεφτεί να πάω πρώτα στο Εδιμβούργο, που έχει σχετικά μικρότερο κόστος ζωής από Μπέργκεν, όπου ξέρω ήδη πολύ καλά τη γλώσσα και να γεμίσω λίγο την τσέπη μου, ώστε να πάω μετά Νορβηγία...

        Βλέπετε, θέλω να ξοδεύσω όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από το λογαριασμό μου (μπας και δε μου φτάσουν), μέχρι να βρω μια δουλειά για να καλύπτω τα έξοδα πλέον με το μισθό.

        Εν κατακλέιδι, το κυριότερο πρόβλημα είναι να βρω μια εργασία, απλά για να διατηρηθώ οικονομικά.

        Μακάρι να φύγω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί η κατάσταση γενικά δεν παλεύεται άλλο εδώ πέρα.
        Last edited by norwich; 12/05/12, 11:01.

        Comment


        • #5
          Καλησπέρα φίλη Orian.
          Έμαθα καινούργιες πληροφορίες και για το Εδιμβούργο!!

          Πριν όμως από αυτό θέλω να κάνω μια εισαγωγή με σκοπό να δείξω τη διαδικασία που ακολούθησα για την επιλογή μίας χώρας, αλλά και για να με βοηθήσετε για το ποιό μέρος από τα 2 θα ήταν καλύτερο να επιλέξω γι'αρχή.

          Μετά από έρευνες 2 χρόνων περίπου, αφού απέκλεισα αρκετές χώρες, κατέληξα σε 2 συγκεκριμένες περιπτώσεις.

          Αφού λοιπόν έλαβα υπόψη όλες τις παραμέτρους, απέκλεισα τις μεσογειακές χώρες (Ιταλιά, Ισπανία, Πορτογαλία με επίπεδο ανεργίας και οικονομίας παρόμοιο με το δικό μας), μετά τις δυτικές και κεντρικές που με άφηναν κάπως αδιάφορο και δεν έβρισκα κάτι κοινό (Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία) και μετά τις πολύ βόρειες λόγω κυρίως κλίματος (Φινλανδία, Σουηδία) οπότε και κατέληξα σε αυτές τις 2.

          Είχα σκεφτεί και για Ολλανδία, όπου τα αγγλικά έχουν γίνει σχεδόν 2η μητρική γλώσσα(!!), τα ολλανδικά είναι αρκετά εύκολα και οι μισθοί είναι πολύ υψηλοί.
          Επειδή όμως είδα ότι είχε πολύ περισσότερους μετανάστες και ήταν πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρεις σπίτι, είπα να ψάξω προς Σκανδιναβία μεριά, όπου ενδεχομένως οι παροχές είναι περισσότερες.

          Μπορεί στο φινάλε, να την έχω για ''ρεζέρβα'', προς Χάγη μεριά. Θα δούμε...

          Οπότε αρχίσαμε τις συγκρίσεις στο βορρά.

          π.χ. Συγκρίνοντας τη Φινλανδία με τη Σουηδία, διαπίστωσα το εξής:

          Στη Φινλανδία μου έκανε εντύπωση το εκπαιδευτικό της σύστημα, η τεχνολογική ανάπτυξη, η ελευθερία του λόγου, η οργάνωση και ο σεβασμός των διακαιωμάτων.
          Στα πλην της ήταν το πολύ ψυχρό κλίμα με τις σκληρές καιρικές συνθήκες, το σκοτάδι του χειμώνα και η πολύ δύσκολη γλώσσα τους (αν και έχουν 2η επίσημη γλώσσα τα Σουηδικά, που είναι πιο εύκολα, το κλίμα της χώρας είναι σχεδόν απαγορευτικό για μένα).

          Στη Σουηδία, είναι πάνω κάτω αυτά που έγραψα και για τη Φινλανδία, αλλά πιο εύκολη η γλώσσα, ίσως πιο εύκολο να βρείς δουλειά και με τ'αγγλικά και ίσως λίγο πιο ήπιο το κλίμα.
          Στα πλην είναι η λίγο πιο μεγάλη ξενοφοβία και εγκληματικότητα.

          Οπότε αφού απορρίψαμε τη Φινλανδία, μετά πιάσαμε τη Νορβηγία και τη συγκρίναμε με τη Σουηδία.

          Παρότι η Νορβηγία έχει κοινά στοιχεία με τη Σουηδία, έχει και αρκετές διαφορές όπως σχετκά πιο εύκολη γλώσσα (πανομοιότυπες μεν αλλά λίγο πιο εύκολη), πιο ήπιο κλίμα (κυρίως στα παράλια του Μπέργκεν όπου υπάρχει το θερμό ρέυμα του κόλπου και η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από το μηδέν αλλά και το σκοτάδι στο νότο δεν είναι τόσο έντονο), πιο χαμηλή εγκληματικότητα και ακόμα περισσότερες ευκαιρίες μόνο με τ'αγγλικά.

          Επίσης είναι πολύ πιο πλούσια χώρα από τη Σουηδία(αν δεν κάνω λάθος, 2ο υψηλότερο κατα κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο), με ακόμα υψηλότερους μισθούς και κοινωνικές παροχές (ίσως και από την Ολλανδία(??) ) και ίσως πιο φιλικοί και πιο ανεχτικοί απέναντι στους έλληνες μετανάστες.

          Φυσικά έχει πάρα πολύ υψηλό κόστος ζωής, αλλά και οι μισθοί είναι πενταπλάσιοι.

          Ο κατώτατος είναι 1500 ευρώ, τον οποίο μπορεί να πάρει κι ένας άεργος (δηλαδή κάποιος που για τον τάδε λόγο δε θέλει να δουλέψει) ώστε να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς γιατί το θεωρούν λέει ''κοινωνικό αγαθό''.

          Ακόμα και ένας εργάτης που έχει κάποιο πρόβλημα και δε θέλει να δουλέψει (να το πω λαϊκά) είτε λόγω του καιρού, είτε λόγο κούρασης, θα μπορεί να παίρνει το 80% του μισθού του.

          Μερικά σπίτια στη Νορβηγία έχουν ενοίκια της τάξης των 700 ευρώ, μαζί με νερό, ρεύμα, ίντερνετ όλο το 24ωρο και σε μερικές περιπτώσεις και καλωδιακή TV.

          Εννοείται βέβαια πως εκεί υπάρχει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της αλληλοβοήθειας, με μηδενική ανοχή στη διαφθορά και τίμιοι σε επίπεδο αγαθότητας.

          Έτσι η μία λύση ήταν η Νορβηγία.
          Όμως έπρεπε να ψάξω και μία εναλλακτική, έτσι ώστε αν δυσκολευτώ εκεί, να μπορέσω να πάω και να προσαρμοστώ εύκολα.
          Οπότε κοίταξα τις αγγλόφωνες χώρες και κατέληξα στη Σκωτία.

          Τα θετικά ήταν ότι ξέρω πολύ καλά τη γλώσσα, το κόστος ζωής λίγο πιο φθηνό από τη Νορβηγία, οι επίσης υψηλοί μισθοί, η χαμηλή εγκληματικότητα στο Εδιμβούργο και οι ευγενικοί κάτοικοι της χώρας. Συν το ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με Αγγλία, για να μη πω και με όλο το UK. ΄
          Τα αρνητικά ήταν πάλι το θέμα του καιρού και της διαμονής, μέχρι να βρεις μια δουλειά για αρχή και να μπορέσεις να συντηρείσαι. Και ίσως, το γεγονός να μην έχει τόσο μεγάλες παροχές όσο η Νορβηγία.

          Και τώρα επιγραμματικά, μερικές πληροφορίες που έμαθα για Εδιμβούργο.

          Το καλύτερο είναι να έχω το διαβατήριο γιατί πολλές φορές χρειάζεται.
          Θεωρητικά, με το που θα πάω στη χώρα, δε χρειάζεται να κάνω κάτι συγκεκριμένο. Μπορώ βέβαια να ξεκινήσω διαδικασίες να βγάλω το NINO (National Insurance Number)
          Η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικούς όρους για να ανοίξω λογαριασμό. (όσα περισσότερα λεφτά έχω, τόσο πιο εύκολο είναι να ανοίξω λογαριασμό.)
          Σε μερικές τράπεζες, μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό μόνο με ταυτότητα. Άλλες τράπεζες θέλουν να έχεις και σπίτι με αποδεικτικό κάποιο συμβόλαιο η λογαριασμό.
          Σε άλλες, μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό passport για αρχή το οποίο είναι το πιο εύκολο και ανοίγει μόνο με το διαβατήριο αλλά θα έχει ένα κόστος της τάξης των 8-10 λιρών το μήνα.

          Απλά θα πρέπει θα δώσω δύο νοίκια μπροστά τουλάχιστον όταν έρθω να νοικιάσω. Δηλαδή το πρώτο νοίκι και το deposit.

          Ο βασικός μισθός ενός απλού αποφοίτου λυκείου: 6,08 λίρες/ώρα για εργάτες πάνω από 21 χρόνων.

          Τα σούπερ μάρκετ είναι σε τιμές Ελλάδας ίσως και λίγο πιο φτηνές. Το χαμηλότερο ενοίκιο πάει και 300 λίρες το μήνα. Βέβαια έχω ακούσει και για ευκαιρίες όπου πάει κάτω από 200 το μήνα, αλλά δεν είναι συνηθισμένο.

          Το νερό το πληρώνεις με το council tax μαζί πάει από 50-200 το μήνα για όλο το σπίτι ανάλογα τη περιοχή και το μέγεθος.
          Το ηλεκτρικό και το γκάζι πάει από 50-70 το μήνα και το ιντερνετ από 15 μέχρι 50 το μήνα ανάλογα τη ταχύτητα που θες.

          Δεν είναι εύκολα πάντως. Από ό,τι είδα, θέλει αρκετό ψάξιμο και το σπίτι αλλά και η δουλειά. Το καλύτερο θα ήταν να αρχίσω να τα ψάχνω και τα δύο πριν έρθω.

          Γενικά τους πρώτους 2-3 μήνες είναι δύσκολα γιατί έχω πολλά έξοδα και πολλά γραφειοκρατικά. πχ μέσα σε ένα μήνα απ'όταν έρθεις θα πρέπει να δώσεις 3 νοίκια. Όσο πιο γρήγορα βρεις δουλειά τόσο πιο γρήγορα θα βολευτείς.

          Η εγκληματικότητα στην πόλη είναι πολύ χαμηλή. Τουλάχιστον στις κεντρικές περιοχές. Υπάρχουν και οι κακόφημες περιοχές αλλά είναι εκτός κέντρου.

          Σχετικά με τους έλληνες μετανάστες, οι σκωτσέζοι είναι γενικά πολύ φιλικοί και δεν δημιουργούν πρόβλημμα. Άλλωστε το εδιμβούργο είναι πολυπολιτισμική πόλη και υπάρχουν άνθρωποι από παντού.

          Έχω ήδη μαζέψει τα δικαιολογητικά και το μόνο που έμεινε, σε κάθε περίπτωση, είναι να μπορέσω να βρω μια δουλειά πριν φύγω, ώστε να είμαι σε θέση να πληρώνω τα ενοίκια του σπιτιού και να σιτίζομαι εύκολα.


          Ελπίζω να βοήθησα κι εγώ κάποιους που είναι στην ίδια θέση με μένα.
          Last edited by norwich; 11/05/12, 11:24.

          Comment


          • #6
            Βρίσκω αρκετά χρήσιμο που μας έδωσες τόσα στοιχεία, γιατί μπορεί να είναι ''μελέτη'' να τα διαβάσουμε όλα, αλλά για τον επίδοξο θα είναι μια καλή ιδέα για προβληματισμό και σχέδια... καλή τύχη...

            Comment


            • #7
              Φίλε ΧΙΛΙΑ μπράβο!!Το πόστ σου είναι από τα πληρέστερα και περιγραφικά που εχω δειΚι εγώ είμαι ΚΑΡΑπογοητευμένος από την Ελλάδα και χρωσταω παντού!Οπότε λεφτά στην άκρη ΔΕΝ υπάρχουν,με προβληματίζει λοιπόν η αρχή ,αν δεν βρω δουλειά...πρέπι μαλλον να την βρω ΠΡΙΝ πάω κάπου....τα εντυπα αυτά από που τα μαζεψες?

              Comment


              • #8
                Θα κανω μερικές παρατηρήσεις, όπου μερικές φράσεις μου φαίνονται λίγο .. όχι πολύ ψαγμένες, λιγο συναισθηματικές. δεν μου ακούγονται ωραία, αν κάνω μια αναζήτηση, πχ. οπως ψάχνω τί σπίτι θα πάρω, που θελω να τα δω τα πράγματα όπως είναι, και όχι οπως τα λέει ο μεσίτης.
                (αν ήδη βρισκόσουν σε μια απο τις 2 χώρες, και τις περιέγραφες έτσι, θα ελεγα ΟΚ, ειναι ενθουσιασμένος με τη νέα του ζωή, και βλέπει οτι δικαιώθηκε η επιλογή του. αλλα δεν εισαι σε αυτη τη θεση ακόμα)




                πχ.


                1 .Νορβηγία: "Φυσικά έχει πάρα πολύ υψηλό κόστος ζωής, αλλά και οι μισθοί είναι πενταπλάσιοι. Ο κατώτατος είναι 1500 ευρώ".
                στην Ολλανδία, ο κατώτερος ειναι καπου 1400. για 8ωρο μιλάς; για μεικτά;
                τι διαφορά ειχει το κόστος ζωής Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία?


                εχω πει, πολλες φορές το προβλημα (για μετανάστες) δεν ειναι ποσο ειναι ο κατώτατος Νόμιμος μισθός, αλλα το πώς θα κερδίσεις την πρόσληψη που θα τον δίνει.
                πως δηλαδή θα αποφύγεις (οκ, το ευννόητο, την ανεργία), .. την part-time εργασία (που θα σου δίνει 500-800 αρα οι λογαριασμοί πανε περίπατο, αν δεν στο συμπληρώσουν με καποιο επίδομα), και τη μαύρη εργασία (στους φιλόξενους Ελληνες, Τουρκους και λοιπούς βορειοευρωπαίους επιχειρηματίες :) ..).
                Δεν θα σε βάλει κανεις να δουλέψεις με το ζόρι σε παρτ-τάιμ, ή μαυρα, αλλα η προσληψη σε αυτα ειναι πολύ πιο εύκολη, και αν εισαι ζορισμένος, δέχεσαι πιο εύκολα.






                2. "τίμιοι σε επίπεδο αγαθότητας" οι Νορβηγοί, και οι "με τους έλληνες μετανάστες, οι σκωτσέζοι είναι γενικά πολύ φιλικοί και δεν δημιουργούν πρόβλημμα".
                μήπως διαβάζεις μόνο τις καλές εντυπώσεις απο όσους περνάνε καλά εκει;
                αυτοί οι χαρακτηρισμοί μου θυμίζουν το τί έχω ακούσει (γενικά, όχι τώρα τελευταια) απο διαφορους Ευρωπαίους, για την Ελλάδα: τι πανεμορφη χώρα, και πόσο ζεστοί, και φιλόξενοι, και πολιτισμένοι, και γενικώς σε τί τέλεια χώρα ζείτε εκει. Και την ώρα που τα ακουω, εγώ σκεφτομαι τα μύρια απολίτιστα, ενοχλητικά, αγενή γαϊδούρια που εχω συναντήσει σε αυτή τη χώρα, την Αθηναική (Πατραϊκή, Ηρακλειώτικη, και πολλες άλλες) βρωμοτσιμεντούπολη, να ζέχνει ενα καλοκαιρινό μεσημέρι υπο 35 βαθμούς και με απεργία των σκουπιδιάριδων :)


                Δηλ, ευγενικοί, πολιτισμένοι, και ισως αγαθοί υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, όπως και αποβράσματα. Αλλα ειναι λιγο πιο πιθανό, στατιστικά, να βρεις πολιτισμένο περιβάλλον, οταν πας καπου διακοπές, ή να σπουδάσεις, ή οταν εχεις βρει ήδη μια εργασία, καλοπληρωμένη/διοικητική, πριν φτασεις στην άλλη χώρα, οπου σε περιμένουν έτοιμο σπίτι, κλειδιά νοικιασμένου ΙΧ, και αλλα ωραία (θα καταλάβεις τη διαφορά, οταν μερικοί ξένοι αυτο-αποκαλούνται "expats", και άλλοι "immigrants").
                και λίγο πιο πιθανό να έχεις "ενδιαφέρουσες" εμπειρίες, οταν δεν εχεις δουλειά (αλλα ψάχνεις, δεν υπάρχει εμβασμα απο μπαμπά), οταν παιρνεις τον βασικό μισθό, ή οταν αντέχεις μόνο το φτηνότερο νοίκι της πόλης.
                Δεν θα είναι μόνο η καλοσυνάτη γιαγιά των βίκινγκ γειτονισσά σου. Το λες και μόνος σου "είναι πολυπολιτισμική πόλη και υπάρχουν άνθρωποι από παντού.". Τις έρευνες που κάνουμε τώρα εμείς, περι το πόσο ειναι τα επιδόματα, ποσο ο βασικός μισθός, και τι κοινωνικές παροχές έχουν οι πλούσιοι του Βορρά, τις έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες, εκατομμύρια άνθρωποι, πριν καν υπάρξει ιντερνετ και wikipedia.
                Οταν πας, θα τους βρείς ήδη εκει, ριζωμένους, με οικογένειες, σπίτια, δουλειές, και πολιτογραφημένους, να σε βλέπουν εσένα ως μετανάστη, νεοφερμένο, alien.




                3. Το "χαμηλότερο ενοίκιο πάει και 300 λίρες το μήνα" στο Εδιμβούργο. Φαντάζομαι λες για την ελευθερη αγορά ενοικίων; ή επιδοτούμενα/social housing, στα οποια ο νεοφερμένος μαλλον δεν εχει ευκολη πρόσβαση;


                4. τα επιδόματα ανεργίας, και "κούρασης", μην σε απασχολούν τώρα. Σαν νέο στην οποιαδήποιτε χώρα. Πρεπει να δουλεψεις πρωτα ("άσπρα"), να πληρώσεις λιγη εφορία, και να κολλήσεις κανενα ένσημο, για να δικαιούσαι επίδομα, σε καποια ατυχία.




                5. για τις γλώσσες... καμιά δεν ειναι εύκολη στην αρχή. ουτε ολλανδικά. Και τα αγγλικά που θα ακούσεις στη Σκωτία, (για μένα και σε ολη τη Βρετανία), έχουν διαφορά, στο προφορικό, με τα αγγλικα που ακους στην ελληνική τηλεόραση βλεποντας αμερικάνικα σήριαλ, ή CNN, BBC. Θελει ενα 6μηνάκι να προσαρμοστεί το αυτί σου. Φυσικά παιζει ρόλο η διψα σου για μάθηση, αν θα εχεις κουράγιο να μελετάς βραδυατικα μετα απο δουλειά, την ηλικία σου, αλλο στα 20, άλλο στα 40 μας που ρετάρουμε, και το πόσο κοινωνικός εισαι, να κάνεις παρέα με ντόπιους, και όχι μόνο με Ελληνες και αλλους αγγλόφωνους μετανάστες.


                Αν πας εκτός Βρετανίας, πρεπει να μετρήσεις τις πιθανότητες που εχεις να βγαζεις το μεροκάματο με τα αγγλικά σου. Την αλλη γλώσσα θα τη μάθεις, αλλα δεν γινεται να τη μάθεις πιο γρήγορα απ'όσο θα σωθούν οι οικονομίες σου.

                Comment


                • #9
                  Ευχαριστώ για τα σχόλια σας!!

                  Φίλε pabas!!
                  Έχεις πραγματικά δίκιο σε όλα όσα επισημαίνεις παραπάνω και πολύ καλά κάνεις και τα γράφεις. Όμως, πίστεψε με, δεν το είδα καθόλου συναισθηματικά γιατί όντως κάτι τέτοιες ανυπόστατες & άτοπες λέξεις & εκφράσεις με ενοχλούν και μένα.

                  Μπορεί φυσικά να ενθουσιάστηκα λίγο περισσότερο, γιατί έκανα τη σύγκριση τέτοιων χωρών με το καθεστώς του ελλαδιστάν που έφαγα στη μάπα τόσα χρόνια και να μου έκαναν εντύπωση πολλά πράγματα. Όχι από απόσταση αλλά από εμπειρίες νεοεισερχόμενων ατόμων που πήγαν Νορβηγία ή Σκωτία, σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από μένα, χωρίς καμία προαπαιτούμενη ειδίκευση και παρόλα αυτά μπόρεσαν και κατάφεραν τα στοιχειώδη. Αλλά ''ουτοπικά'' και ''ονειρικά'' δεν το είδα καθόλου.

                  Ειδικά στο θέμα της εργασίας, την πιάτσα, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη χώρα, τη Νορβηγία, δεν θα τους τη χαλάσει ο μετανάστης γιατί εκεί έχουν μεγαλώσει σε αργούς ρυθμούς εργασίας (σε συγκριση με εμας τους Ελληνες ). Ειναι όντως δύσκολο να το καταλάβει κάποιος αν δε ζήσει εκεί πάνω. Οι ρυθμοί εργασίας στην Ελλάδα δεν συγκρίνονται. Τον εργαζόμενο στην Ελλάδα ο εργοδότης τον στίβει στην κυριολεξία. Ο Νορβηγός δεν πιέζεται γιατι δεν χρειάζεται. Στην Ελλάδα σου λέει ο εργοδότης "ξέρεις ήρθε μεγαλη παραγγελία, ανέβασε τον ρυθμό σου, δούλεψε λίγο παραπάνω να τα τελειώσουμε κλπ.'' Εκεί δεν έχει τέτοια. Ενα τηλέφωνκάνεις και έρχεται επιπλέον άτομο για πχ 5 ώρες και πάει πάλι σπίτι του.

                  Το να έχεις όμως την δυνατότητα -όχι ότι είναι απαραίτητο- να εργαζεσαι με ρυθμούς Ελλάδας στη Νορβηγία, το θεωρούν κάτι σαν προσόν. Το δύσκολο είναι να γίνει η αρχή, κάποιος να σε εμπιστευτεί και να σε προσλάβει. Μετά παθαίνουν πλάκα με εμας τους έλληνες που δουλεύουμε για 3 νορβηγούς μαζί και κάνουν το παν για να μη φύγουμε!

                  Αν είσαι τυπικός με τα ωράρια εργασίας (π.χ. αν δουλεύεις 7.30 το πρωί και αρχίζεις να είσαι παρων 7.29 και όχι 7.00 ούτε 7.31), αν κάνεις την δουλειά που σου αναθέτουν σωστά δεν έχεις να φοβηθείς τιποτα.

                  Όσον αφορά μαύρη εργασία και μερική απασχόληση, μπορεί να τις είχα στο μυαλό μου για (ας τις πούμε) ''λύσεις ανάγκης'', αλλά φυσικά μου συνιστούν πως πρέπει να αποφεύγονται. Ισχύει όντως ότι αρκετοί δουλεύουν σε ''μαύρα'' επειδή δυσκολεύτηκαν αρκετά, αλλά, από όσο μαθαίνω, είναι πολύ λίγοι και σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Φυσικά υπάρχουν παντού τέτοιες συνθήκες, ακόμα και πολύ καλύτερες χώρες, που μπορεί να το καλύπτουν πίσω από το άλλοθι της ''τιμιότητας'' και της ''αγαθότητας''. Αλλά εννοείται πως, συγκριτικά με αυτές τις 2 χώρες, η Ελλάδα είναι αποδεδειγμένα πρωταθλήτρια στη μαύρη εργασία και απέχει σε πολλά κακά, έτη φωτός. Τουλάχιστον από δικά μου βιώματα...

                  Στην Νορβηγία συμφέρει να είσαι νόμιμος μετανάστης με συμβόλαιο εργασίας και προσωπικό αριθμό ταυτότητας. Ετσι μπορείς να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες του Κράτους, νοσοκομεία, ιατρική περίθαλψη,ταχυδρομεία.τραπεζικές υπηρεσίες, ΟΑΕΔ, δωρεάν.

                  Μια φορά θα κάνεις τα δικαιολογητικά χαρτιά και μετά δεν θα έχεις καμία επαφή με το κράτος, παρά να βγάζεις φωτογραφίες ανανέωσης της άδειας εργασίας μια φορά τον χρόνο, και σε 2-3 χρονια σταματάει και αυτό και πάιρνεις μια οριστική άδεια παραμονής για 20 χρόνια.

                  Σε εργασιακά θέματα τώρα, το Νορβηγικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα εργασίας 100% δηλαδή 5 ημέρες εβδομάδας αλλά και 80% (4 μέρες) 60% (3 μέρες) 40% (2 μέρες) 20% (1 μέρα).

                  Ο κατώτατος βασικός είναι 1500 ευρώ καθαρά.
                  Υπάρχουν φυσικά και μερικοί μετανάστες, που, για να δουλέψουν, πληρώνονται στην αρχή με μισθούς πείνας τύπου ελλαδιστάν.

                  Φυσικά και δεν είπα ότι, με το που θα πάω και θα δηλώσω άνεργος, χωρίς καν να έχω δουλέψει γι'αυτούς, θα με γεμίσουν στα επιδόματα. Απλώς μου έκανε εντύπωση το καθεστώς ανέργου και οι εργασιακές συνθήκες, που στην πλειοψηφία τους είναι ιδανικές και ασύγκριτες για τα ελληνικά δεδομένα.

                  Δεν σε περιορίζει κανείς στον εργοδότη, ούτε επηρεάζει και το ταμείο ασφάλισης το οποίο είναι κοινό σε όλη την χωρα. Από όσο έμαθα, μετά τα 50 χρόνια ηλικίας κανείς δεν δουλεύει 100%. Προτιμά λιγότερο μισθό και να δουλεύει 4 ημέρες δηλ 80% (από προσωπικες εντυπώσεις και συζητήσεις).

                  Έχω μιλήσει και με άτομα που θέλουν να δουλεύουν 2 ημέρες (40%) και τις υπόλοιπες να κάθονται να διαβαζουν εφημερίδα. Το σύστημα λοιπον αυτό μειώνει την ανεργία και προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας.

                  Μπορεί κάποιος εργοδότης πχ να χρειάζεται κάποιον για μια ημέρα (20% συμβόλαιο). Συνήθως οι αγγελίες ξεκινούν γύρω στα 40% μέχρι 60%. Δύσκολο να βρείς 5 ημερών (100%) εργασία σε ένα εργοδότη αν και δεν είναι σπάνιο.

                  Ένας γνωστός, δούλεψε μέχρι και με τρεις εργοδότες στο ίδιο κλάδο:
                  Μια ημέρα(20%) στον έναν και από 2 ημέρες (40% + 40%)στους άλλους δύο, σύνολο 100%.

                  Το κακό είναι ότι οι εργασίες με το μικρότερο ποσοστό φορολογούνται με 36%, αλλά συνήθως όταν είσαι νέος στην εργασία μερικά ποσά φόρου σου επιστρέφονται γύρω στον Μάϊο. Οπότε σε περίπτωση που βρεθεί για μένα π.χ. 20% εργασία μιας ημέρας, με συμβόλαιο, λέω να μην την απορρίψω.

                  Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος όταν έρθει για δουλειά είναι φυσικά η στέγαση. Πώς θα ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του, πώς θα βρει κάτι που θα νιώθει σίγουρος, χωρίς να του τύχει καμία αναποδιά και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει κλπ

                  Τα ενοίκια είναι ακριβά για τα ελληνικά δεδομένα, οπότε αν έρθει κάποιος μόνος του είναι πρόβλημα. 2-3 άτομα μπορούν να μοιράσουν ένα ενοίκιο στα τρία. Σε κάποιες περιοχές του Όσλο, είναι κάπου 1000 ευρώ. Ολοι θέλουν 2-3 ενοίκια μπροστά. Αν και σε φοιτητές νοικιάζονται ευκολότερα και πιο φθηνότερα. Το κακό βέβαια είναι ότι εργασία δεν θα μου προσφέρει κανείς, πρέπει εγώ να ζητήσω. Αυτό έλειπε κιόλας. Χρειάζεται τύχη.

                  Στο Εδιμβούργο υπάρχουν και σπίτια με 300 λίρες ενοίκιο και για φοιτητές μπορεί να κατέβει και στα 200. Αλλά όπως προείπα αυτά τα σπίτια είναι πολύ λίγα. Συνήθως ένα σπίτι 700 λιρών, μόνο με τη συγκατοίκηση που φαντάζει ως αρχική λύση, μπορεί να κατέβει αρκετά. Δεν έχει βέβαια τα πανάκριβα του Όσλο αλλά όσο να 'ναι, είναι αρκετά δύσκολο να βρεις κάτι που είναι και φθηνό και σου ταιριάζει... Όπως επίσης και να βρεις ''νορμάλ'' δουλειά...

                  Είναι γεγονός πως είναι φιλικοί & φιλόξενοι αλλά γνωρίζω επίσης και πολύ καλά πως γι'αυτούς, ειδικά στην αρχή, είμαι απλά ένας ξένος και μπορεί να το εκμεταλλευτούν, να με χώσουν σε καμία ανασφάλιστη εργασία ή να κάνουν τους αδιάφορους και να τα δω τούμπα όλα.

                  Όμως οι προσωπικές εντυπώσεις από διάφορους συμπατριώτες που κατέφθασαν σε αυτές τις χώρες, είναι ως επί το πλείστον θετικές και αντικειμενικές. Όχι με διάφορες σάλτσες τύπου ''όλα ρόδινα'' και άλλες τέτοιες φανφάρες και υπερβολές. Το θέμα με την πολυπολιτισμικότητα υπάρχει και είναι έντονο σε τέτοιες ανεκτικές κοινωνίες και φυσικά υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα με μερικούς μετανάστες, αλλά έχουν μία τόσο σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και δυνατή νομοθεσία που έχουν καταφέρει να αφομοιώσουν στον πληθυσμό τους το εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες.
                  Γίατί σε σχέση με αυτό που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας ή στις δικές μας συνθήκες εργασίας, είναι η μέρα με τη νύχτα. Ξαναγράφω ότι αυτό αφορά αυτές τις 2 χώρες.

                  Δεν περιορίστηκα μόνο στις απλές εντυπώσεις μέσα από μία οθόνη υπολογιστή (π.χ. υπάρχουν και πολλοί ονειροπαρμένοι και φανατασιόπληκτοι, μη πώ και απατεώνες) ή από άτομα που μένουν ήδη 30 χρόνια στη χώρα όπου λογικό είναι να έχουν αφομοιώθει και να τα βλέπουν όλα ωραία.

                  Με λίγα λόγια κοίταξα ''φρέσκο και διασταυρωμένο πράγμα'' και όχι υποκειμενικές και ουτοπικές εκφράσεις συνασθηματισμού και υπεραισιοδοξίας.

                  Θα μου πεις, άμα δεν έχω πατήσει το πόδι μου σε μία από τις χώρες που γράφω, πώς θα είμαι σίγουρος ''ιδίοις όμμασι'' και δε θα βρεθώ προ δυσάρεστων εκπλήξεων??

                  Φυσικά και υπάρχουν, όπως σε όλο τον κόσμο, οι (άλλοτε πολλές και άλλοτε ελάχιστες) εξαιρέσεις (π.χ. στη Νορβηγία, όσον αφορά τη διαφθορά και τη μάυρη εργασία), φυσικά και δεν είναι όλα τέλεια αλλά σε σχέση με την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη διαφορά.

                  Για το θέμα του καιρού, το χειμώνα ο ήλιος ανατέλλει γύρω στις 11 το πρωι και δύει γύρω στις 4 το απόγευμα. Το καλοκαίρι είναι το αντίστροφο, καθώς δύει στις 11 το βράδυ και ανατέλλει στις 4 το πρωί. Και μιλάμε για το Οσλο, γιατί για Trondheim που είναι λίγο βορειότερα η νύχτα/μέρα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Για το Μπέργκεν είναι λιγότερο μικρότερο το σκοτάδι αλλά και ο καιρός είναι πολύ καλύτερος, με ήπιους χειμώνες και χωρίς μεγάλους καύσωνες. Φυσικά είναι υπερβόρεια χώρα και ο καιρός κάνει και κάτι τρελά (π.χ τη μία μέρα μπορεί να έχει ήλιο, την άλλη να βρέχει όλη τη μέρα. Και ειδικά στο Μπέργκεν που η βροχή πάει σύννεφο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει περίπου με τον καιρό και στο Εδιμβούργο.)

                  Και μερικές ακόμα πληροφορίες που έμαθα επιπλέον για τη Νορβηγία.

                  Η χώρα αυτή έχει τα λιγότερα οικονομικά προβλήματα από την παγκόσμια ύφεση και δεν έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα κρίσης και ύφεσης που κατατρέχουν όλες τις χώρες της Ευρώπης. Παρότι έχει διατηρήσει την ανεξαρτησία της, και μόνο αυτό την έχει προστατέψει από τις οξείες εκδηλώσεις της κρίσης. Οι Νορβηγοί αποφάσισαν να μείνουν έξω από Ε.Ο.Κ. και Ευρωπαϊκή Ένωση.

                  Η Νορβηγία έχει, όπως ξέρετε, εθνικο νόμισμα την νορβηγική κορόνα και έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη και το 2ο στον κόσμο.
                  Η Νορβηγία ειναι η πιο πλούσια χωρα στην Ευρώπη με τους λιγότερους ανεργους (3,3% ανεργία). Εχει τεράστια οικονομική ανάπτυξη, κυρίως χάρη στην ανακάλυψη και εκμεταλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

                  Παρότι εμείς ενδεχομένως να έχουμε τον ίδιο φυσικό και ορυκτό πλούτο με τη Νορβηγία, αυτή τον αξιοποιεί εδώ και πολλές δεκαετίες, προς όφελός της, υπό καθεστώς κρατικής ιδιοκτησίας.

                  Οι κάτοικοι της Νορβηγιας έχουν το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης σ όλο τον κόσμο, κυριως χάρη στο πετρέλαιο. Ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι περίπου 4,8 εκατομμύρια κατοικοι.

                  Αν και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια ευκαιρία, θα το παλέψουμε...
                  Last edited by norwich; 12/05/12, 12:26.

                  Comment


                  • #10
                    Μπράβο στο παιδί για το καλό το ποστ.Συμφωνώ.

                    Originally posted by Markos View Post
                    Φίλε ΧΙΛΙΑ μπράβο!!Το πόστ σου είναι από τα πληρέστερα και περιγραφικά που εχω δειΚι εγώ είμαι ΚΑΡΑπογοητευμένος από την Ελλάδα και χρωσταω παντού!Οπότε λεφτά στην άκρη ΔΕΝ υπάρχουν,με προβληματίζει λοιπόν η αρχή ,αν δεν βρω δουλειά...πρέπι μαλλον να την βρω ΠΡΙΝ πάω κάπου....τα εντυπα αυτά από που τα μαζεψες?
                    Δεν έχεις κανένα συγγενή για να σε βοηθήσει για αρχή.
                    Θα πήγαινες οπουδήποτε;
                    Είσαι παντρεμένος;Εχεις παιδιά;
                    Siren συ λεν μη λεν!

                    Comment


                    • #11
                      Επειδη ζουσα Εδιμβουργο (με βασιμες προοπτικες να ξαναφυγω) οσον αφορα το σπιτι εχω μια συμβουλη- τα σπιτια του κεντρου σε περιοχες με παμπ και μπαρ οπως η Rose street ειναι αισθητα φτηνοτερα απο οτι στην υπολοιπη πολη. Και ειναι και ωραια. Η παγιδα βρισκεται στο οτι ειναι ακριβως εκει που ειναι με τον γνωστο χαμο που συμβαινει Παρασκευη και Σαββατο βραδυ σε Μεγαλη Βρεταννια. Αν τελικα νοικιασεις σπιτι εκει αντιμετωπισε τις ορδες μεθυσμενων και φωνακλαδικων Σκωτσεζων με προσοχη αλλα και κατανοηση και χιουμορ. Ουδεις θα καταλαβει αν ανοιξεις το παραθυρι και αρχισεις να βριζεις ουρλιαζοντας απλα θα απαντησουν με ενθουσιασμο για εναν ωραιοτατο καυγα. Αντιμετωπισε το απλα στωικα ή κατεβα να πιεις και εσυ!! Τα σπιτια εκει ειναι παντως ως και εν τριτο πιο φτηνα. Ζουσα δυο χρονια εκει και ξερω. Απεφυγε την περιοχη του Λιθ - τουλαχιστον στην αρχη μεχρι να μπορεις να ενσωματωθεις. Ακομα παντως και επιδομα να καταφερεις να βγαλεις απο την προνοια και σπιτι σε council estate να δικαιουσαι δεν νομιζω πως αξιζει τον κοπο.

                      Οι Σκωτζεζοι γενικα ειναι συμπαθεστατοι και φιλοξενοι ανθρωποι οντως.

                      Λογαριασμο σε βρεταννικη τρπεζα παντως χωρις χαρτι ενοικιασης σπιτιου και λογαριασμο ρευματος ή τηλεφωνου εγω δεν γνωριζω αλλα αν καποιος ξερει κατι παραπανω καλο θα ηταν να μας πει.
                      dominique
                      Silver Member
                      Last edited by dominique; 16/05/12, 05:28.

                      Comment


                      • #12
                        Πληροφορίες για εργασία στην Νορβηγία βρήκα στο facebook , σε αυτό το link

                        !!!!!!!!!!!!!!!!* ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ *!!!!!!!!!!!!!!!
                        Λόγω των πολλών μετανασττών προς την χώρα, πλέον ΔΕΝ προσλαμβάνουν άτομα που δεν μιλάνε τη γλώσσα, παρά μόνο σε εποχιακές εργασίες.
                        Αν μιλάτε τα νορβηγικά , ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ, σε συνδιασμό με αγγλικά, είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί δουλειά είτε σε άντρες είτε σε γυναίκες.
                        Παραθέτω μία μέθοδος νορβηγικών, δωρεάν, με αγγλική επεξήγηση:
                        http://www.ntnu.edu/now/1/ken
                        Είναι 40 μαθήματα οπτικοακουστικής, με διαλόγους και ασκήσεις που βοηθάνε να μάθετε γρήγορα και εύκολα.
                        Με 4 μαθήματα την εβδομάδα από (2-3 ωρες τη φορά, μάθημα + μελέτη), σε 10 εβδομάδες, δηλ. 2,5 μήνες θα μιλάτε τη βασική νορβηγική σε επίπεδο συνενόησης!


                        ***** ΜΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΕΤΕ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ *****
                        Λόγω του υψηλού κόστους ζωής, εάν δεν έχετε να φιλοξενηθείτε κάπου καλό είναι να κάνετε καλό υποολγισμό των εξόδων. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε 2-3 μήνες μέχρι να σας καλέσουν για δουλειά!!!
                        Η αναζήτηση και εύρεση εργασίας γίνεται από το ίντερνετ και τα βιογραφικά στέλνονται μέσω email. Στις περισσότερες αγγελίες θέτουν ένα χρονικό περιθώριο περίπου 2 μηνών που η εταιρία δέχεται βιογραφικά, και βλέπει τους ενδιαφερόμενους αλλά την επιλογή την κάνει μετά τη λήξη που έχουν θέσει.


                        Το κόστος ζωής είναι μεγάλο, όχι τόσο στη διατροφή, όσο στα ενοίκια και στη μετακίνηση. Δεν υπάρχει ανεργία στη χώρα, ούτε φτώχεια, αλλά όταν η ζήτηση εργασίας είναι μεγάλη μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις!

                        Οι τιμές για να νοικιάσετε δωμάτιο σε συγκατοίκηση, ξεκινάνε από 500-800 ευρώ περίπoυ, ή γκαρσονιέρα από 900-1200 ευρώ περίπου, ή ένα μικρό διαμέρισμα 2 δωματίων, κοντά στα 60 τμ. με 1000-1400 ευρώ περίπου (συμπεριλαμβανομένου, ίντερνετ, καλωδιακή τηλεόραση, και ρεύμα. Η θέρμανση συνήθως είναι μέσα στο ρεύμα).
                        Ρίξτε μια ματιά εδώ: http://www.eiendom2.no/indexE.htm

                        Ή αν απευθυνθείτε σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, που είναι και ο καλύτερος τρόπος, σας βρίσκουν οι ίδιοι εργασία και κατάλλυμα . (Θα ετοιμάσω ακόμη μία σημείωση με τα γραφεία της Νορβηγίας για εργασία)

                        Γενικά έξοδα για 1 άτομο μηνιαίως, κατά προσέγγιση 1300-1700 ευρώ:
                        Δωμάτιο/συγκατοίκηση 500-800 ε
                        Φαγητό/ψώνια σπιτιού 400-500 ε ---(τσιγάρα το πακέτο περίπου 11 ε)
                        Κάρτα τραίνου/λεωφορείων 150 ε
                        Διάφορα άλλα έξοδα 300-500 ε


                        Θα σας βοηθήσει αυτή η σελίδα: http://www.finn.no/
                        ιδιωτική ηλεκτρονική εφημερίδα της Νορβηγίας, όπου μπορείτε να δείτε αγγελίες εργασίας ή ενοικίαση σπιτιών. Από το Google Chrome μπορείτε να μεταφράζετε απευθείας τη σελίδα στα Ελληνικά (στα αγγλικά είναι ακόμη καλύτερη η μετάφραση).

                        Από εδώ,
                        http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/
                        μπορείτε να δείτε τα πάντα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των μεταναστών στην χώρα.

                        Δείτε και εδώ από την ΣΕΝ (Σύλογος Ελλήνων Νορβηγίας)
                        http://www.ellada.no/page4.php
                        Θα βρείτε πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

                        Comment


                        • #13
                          In Norway, the country believes in such transparency that the tax returns of citizens are published online and in a searchable database, along with town and date of birth. If you want to know how much money your family, friends, preachers, teachers, doctors, lawyers, accountants, and trash collectors earn, you put in their name and, in a few seconds, there it is.

                          http://www.joshuakennon.com/tax-retu...ay-are-public/

                          Comment


                          • #14
                            ΑΚΡΙΒΩΣ οπως στην Ελλάδα ! Χαχαχα είπαμε διαφάνεια ... αυτοί το παράκαναν ...
                            Nantuko
                            Full Moderator
                            Last edited by Nantuko; 10/10/13, 13:21.
                            Its a new dawn , its a new day , its a new life for me ... and i am feeling good !

                            Comment

                            X
                            Working...
                            X
                            ×
                            Welcome to BOOST 95.5